Znani so nominiranke in nominiranci za najboljše literarno delo

Med njimi so Blaž Božič, Ajda Bračič, Katja Gorečan, Lado Kralj in Vesna Lemaić. Zmagovalno delo bodo razglasili junija na Slovenskih dnevih knjige.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo

Za nagrado kritiško sito – nagrado za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice iz leta 2022 po izboru slovenskih literarnih kritikov –, ki jo bo Društvo slovenskih literarnih kritikov (DSLK) podelilo dvanajstič, je letos pet nominirank in nominirancev.

Med njimi so Blaž Božič s pesniško zbirko Mleček, žbunje: grobovi v njem (Center za slovensko književnost), Ajda Bračič z zbirko kratkih zgodb Leteči ljudje (LUD Literatura), Katja Gorečan z romanom Materinska knjižica (LUD Literatura), Lado Kralj z romanom Ne bom se več drsal na bajerju (Beletrina) in Vesna Lemaić z zbirko kratkih zgodb Trznil je, odprla je oko (Cankarjeva založba).

Kot so sporočili iz DSLK, bodo zmagovalno delo razglasili junija na Slovenskih dnevih knjige.

Lani je nagrado prejela Ana Marwan

Ana Marwan: Zabubljena FOTO: Promocijsko gradivo
Ana Marwan: Zabubljena FOTO: Promocijsko gradivo
Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013), Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan, 2014), Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga, 2015), Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev (Beletrina, 2016), Milan Jesih za pesniško zbirko Maršal (Beletrina, 2017), Jernej Županič za roman Mamuti (LUD Literatura, 2018), Anja Golob za pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla ... (samozaložba, 2019), Muanis Sinanović za pesniško zbirko Krhke karavane (LUD Literatura, 2020) in Ana Marwan za roman Zabubljena (Beletrina, 2021).

image_alt
Pisateljica ovce pasla

Nagrado kritiško sito, ki je del projekta bralne kulture, sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Nagrado podpirata tudi Društvo slovenskih pisateljev in Ljubljana, Unescovo mesto literature.

Preberite še:

Komentarji: