42. dnevih satire Fadila Hadžića je bil za vlogo Đovanina nagrajen tudi igralec SNG Nova Gorica Kristijan Guček.
 "/>

Velika nagrada zagrebških dnevov satire Barufam

Na 42. dnevih satire Fadila Hadžića je bil za vlogo Đovanina nagrajen tudi igralec SNG Nova Gorica Kristijan Guček.
 
Fotografija: Predstava Barufe je nastala v koprodukciji Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Mestnega gledališča iz Pulja ter SNG Nova Gorica. FOTO: Peter Uhan
Odpri galerijo
Predstava Barufe je nastala v koprodukciji Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Mestnega gledališča iz Pulja ter SNG Nova Gorica. FOTO: Peter Uhan

Veliko festivalsko nagrado za najboljšo uprizoritev na 42. dnevih satire Fadila Hadžića v Zagrebu je dosegla koprodukcijska predstava primorskih gledališč iz Kopra, Pulja, Trsta in Nove Gorice Barufe v režiji Vita Tauferja. Za vlogo Đovanina v Barufah pa je bil nagrajen tudi Kristijan Guček, igralec SNG Nova Gorica.

Letošnji 42. dnevi satire, ki jih organizirajo v spomin na znanega komediografa, režiserja in scenarista Fadila Hadžića, so se z sinočnjo podelitvijo nagrad tudi sklenili. Od 5. junija se je v zagrebški gledališčih zvrstilo 12 predstav iz BiH, Hrvaške, Slovenije in Srbije.


 

Najboljša predstava v celoti


Žirija je odločila, da je bila »najboljša predstava v celoti« Barufe, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Mestnega gledališča iz Pulja ter SNG Nova Gorica. Besedilo je na podlagi komedije Carla Goldonija Ribiške zdrahe priredil nedavno preminuli hrvaški novinar in pisatelj Predrag Lucić.

Kot je v utemeljitvi zapisala žiriji, je »polnokrvni prevod v veliki koprodukciji štirih gledališč postal zgodba o Evropski uniji, zgodba o Mediteranu, čigar temperament, glasnost, jezikavost in ganljivost ne more zajeziti niti bodeča žica«.

Ob odločitvi za veliko nagrado Večernjega lista so zapisali, da gledalce v predstavi Barufe »prevzamejo jezikovne bravure in obilje barvitih psovk, ki prepletajo hrvaščino, istrska narečja, slovenščino in italijanščino«.
 

Moč, ki jo daje le morje


»V predstavi se opravlja, blati, ljubi, prepira, pretepa, vse to na n-to potenco moči, ki jo je zmožno ustvariti le morje. Igralci pa od samega začetka dobesedno dajo več od maksimuma, njihovi udarci so pravi, padci očitno boleči, čustva kipeča...«, je še zapisala žirija, ki jo je vodil hrvaški gledališki prvak Goran Grgić.

Barufe so tako v mesecu dni prejele že tretjo nagrado, po majski primorski gledališki nagradi tantadruj in junijski nagradi Primorskega dnevnika.

Festivalsko žirijo v Zagrebu je navdušil tudi Guček z vlogo Đovanina. Bil je eden od petih igralcev, ki so jim podelili »enakopravno nagrado«.

Komentarji: