Ventilator

Gledališče Koper. Glasbena komedija danes ob 20. uri.
Fotografija: Prizor iz predstave Ventilator. FOTO: Jaka Varmuž
Odpri galerijo
Prizor iz predstave Ventilator. FOTO: Jaka Varmuž

Po sinočnji premieri je v Gledališču Koper še danes ob 20. uri na ogled glasbena komedija Ventilator. Koprodukcija koprskega gledališča z madžarskim Novosadskim gledališčem (Újvidéki Színház) bo nato gostovala v Novem Sadu, v Sloveniji pa si jo bo mogoče ponovno ogledati januarja.

Glasbena komedija Ventilator temelji na motivih Goldonijeve Pahljače, priredba Ire Ratej in Jake Ivanca, ki je uprizoritev tudi režiral, pa Goldonijevo komedijo postavlja v čas po koncu civilizacije, kjer se na pregretih ruševinah sveta zbere pisana druščina ljudi različnega porekla, narodnosti in jezikov. Nekateri imajo več, drugi nimajo ničesar, vse pa poleg gona po preživetju – tako kot v izvirniku – prežema ljubezen.

Usodni zaplet povzroči ventilator, ki ga lepi Candidi kupi zaljubljeni Evaristo, a kaj, ko namesto v rokah njegove ljubljene pristane v drugih rokah, in vsakokrat, ko zamenja lastnika, povzroči nov zaplet, ki med zaljubljenci sproža dodatne prepire, spletke, intimne katastrofe ter peha posameznike v obup ali ekstazo.

Z umestitvijo dogajanja v prihodnost je režiser like, ki pri Goldoniju izhajajo iz tradicije commedie dell'arte, zamenjal z liki z živalskimi lastnostmi in s tem nakazal prvinskost, lahko bi rekli živalskost, ki se skriva v vsakem od nas ter vpliva na posameznikov značaj, vse skupaj pa »podložil« z živo glasbo Davorja Hercega in hudomušnimi songi, za katere je besedilo napisal Jure Karas.

Z večjezikovno komedijo – igralci govorijo in pojejo v slovenskem, madžarskem in srbskem jeziku – Gledališče Koper ne nadaljuje le niza koprodukcij z gledališči nekdanje skupne države, temveč se vedno bolj uveljavlja tudi kot glasbeno gledališče. 

Komentarji: