Državna sekretarka za kulturo zapušča Golobov kabinet

Kaja Širok je bila do pridružitve premierovi ekipi direktorica zavoda GO! 2025. Ali se tja vrača, ni znano, ostaja pa na področju kulture.
Fotografija: Deset let oziroma do leta 2021 je vodila Muzej novejše zgodovine. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Deset let oziroma do leta 2021 je vodila Muzej novejše zgodovine. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Državna sekretarka za kulturo Kaja Širok s 1. aprilom zapušča kabinet predsednika vlade Roberta Goloba, je potrdila za STA. Pri tem ni želela razkriti, kam odhaja, na vprašanje, ali se vrača k projektu EPK, ki ga je zaradi službe v kabinetu zapustila kot direktorica zavoda GO! 2025, ni želela odgovoriti, je pa zagotovila, da ostaja v polju kulture.

Kaja Širok je v kabinet prišla poleti leta 2022 na povabilo, naj se pridruži ekipi predsednika vlade. Pri tem je junija 2022 zapustila vodenje projekta Evropske prestolnice kulture Nova Gorica z Gorico. Marca tega leta je bila namreč imenovana za direktorico javnega zavoda GO! 2025.

Pred vodenjem EPK je 49-letna zgodovinarka in italijanistka, ki je doktorirala s področja kulturne zgodovine, deset let oziroma vse do leta 2021 vodila Muzej novejše zgodovine Slovenije. Ta se je pod njenim vodstvom razvil v sodoben družbeni prostor, ki je širši javnosti večplastno predstavljal zgodovino Slovencev v 20. stoletju, piše na vladni spletni strani.

Med drugim je bila tudi dejavno vključena v delo Mednarodnega muzejskega sveta ICOM. Leta 2019 jo je evropski parlament potrdil v akademski svet Hiše evropske zgodovine v Bruslju.

image_alt
Na stičišču poklicne in civilne dolžnosti

Kot docentka za področje novejše in sodobne zgodovine je delovala tudi v znanstvenoraziskovalni skupini na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, sodeluje tudi z Univerzo v Novi Gorici. Raziskovalno deluje na področjih zgodovine, muzeologije, dediščine, ustne zgodovine, študij o mejah in nacionalnosti ter študij kolektivnega spomina. Objavlja v slovenskih in mednarodnih znanstvenih revijah.

Preberite še:

Komentarji: