Novi minister si želi francoske BBC

Fancosko kulturno ministrstvo je po Françoise Nyssen prevzel desnosredinski politik Franck Riester.
Fotografija: Françoise Nyssen in novi francoski minister za kulturo Franck Riester.  Foto AFP
Odpri galerijo
Françoise Nyssen in novi francoski minister za kulturo Franck Riester.  Foto AFP

Francija ima novega ministra za kulturo, petega v šestih letih: v novi, spremenjeni francoski vladi premiera Édouarda Philip­pa je kulturno ministrstvo prevzel desnosredinski karierni politik­ Franck Riester, po letu in pol je morala oditi menda premalo­ ­karizmatična založnica francosko-belgijskega rodu Françoise Nyssen.

Da je odneslo nekdanjo izvršno direktorico ene izmed najuspešnejših francoskih založb Actes Sud, ki jo je v Arlesu ustanovil njen oče Hubert Nyssen, so namignili založniški viri, so morda krivi tudi julijski očitki o njenem konfliktu interesov, češ da še zmeraj vodi založbo, in preiskava o sumljivem podeljevanju gradbenih dovoljenj, ki še poteka.
 

Težave z Jeffom Koonsom

Predsednik vlade Édouard Philip­pe je julija ministrici preklical nekatera pooblastila. Ni ji bilo več dovoljeno nadzorovati nacionalnega knjižnega centra (CNL), prav tako ni smela sodelovati pri finančnem upravljanju založniškega sektorja, čeprav je ob nastopu mandata odstopila z direktorskega mesta v družinski založbi. Njene pristojnosti je z uredbo preprosto prevzel premier.

Francoski časniki so v zadnjih mesecih namenili precej pozornosti menda nezakoniti dvakratni širitvi sedeža Actes Sud v Parizu in obnovi poslovne stavbe v Arlesu, poleti je pariško javno tožilstvo o tem začelo zbirati dokaze za ­uradno preiskavo.

Njen naslednik je ob primopredaji pohvalil njene uspehe, predvsem izpolnjeno obljubo iz Macronove predvolilne kampanje: vsak francoski osemnajstletnik si lahko na mobilni telefon naloži aplikacijo Culture Pass in z njo pridobi 500 evrov, namenjenih za plačilo vstopnin na kulturne dogodke.

Prav tako se je nekdanja ministrica poudarjeno zavzemala za evropsko reformo avtorskopravne zakonodaje. V izjavi je zapisala: »Kulturne in kreativne industrije predstavljajo 4,2 evropskega GDP. Nesprejemljivo je, da ustvarjalci nimajo nadzora nad uporabo svojih del.«

V sporočilu novemu ministru je Françoise Nyssen zapisala, da mu predaja baklo z zavedanjem, da je ministrstvo v dobrih rokah. »Prioriteta mojega mandata so bili tisti, ki so izključeni in se upirajo kulturni segregaciji.«

Precej točk si je prejšnja kulturna ministrica nabrala z nasprotovanjem postavitvi skulpture Šopek tulipanov Jeffa Koonsa na ploščad pred Tokijsko palačo. Ameriški umetnik je pravi prostor za svoje darilo Franciji, posvečeno spominu na žrtve terorističnih napadov leta 2015 in 2016 v Parizu, iskal skoraj dve leti. Zdaj je že skoraj odločeno, da bodo veliko skulpturo, ki se navdihuje pri Kipu svobode, postavili v vrtove Male palače.
Koonsov Šopek tulipanov, darilo Parizu. Foto jeffkoons.com
Koonsov Šopek tulipanov, darilo Parizu. Foto jeffkoons.com


Francoska BBC?

Novi minister, prvi francoski parlamentarec, ki se je javno opredelil za homoseksualca in je glasen zagovornik istospolnih porok, se je doslej najbolj posvečal glasbi in medijem. Pred leti je za ministra za kulturo Frédérica Mitterranda napisal poročilo o glasbi v digitalni dobi, zavzemal se je tudi za reformo javnega medijskega sektorja in predlagal ustanovitev »francoske BBC«.

V prvih izjavah je napovedal, da bo ohranil projekt Kultura v vašem sosedstvu, ki ga je začela njegova predhodnica. V okviru te pobude so na primer ta mesec dela Pabla Picassa posodili muzeju Coulommiers v departmaju Seine-et-Marne. Ena izmed prvih nalog novega ministra bo ustanovitev nacionalnega centra za glasbo prihodnje leto, ki jo je Françoise Nyssen napovedala aprila.

 

Komentarji: