Odpravljanje preteklih napak, premišljeno v prihodnost

V razvojno naravnanih predlogih sprememb proračuna za leti 2023 in 2024 imajo prednost ustvarjalci in investicijski posegi.
Fotografija: Na ministrstvu med kulturnimi akterji zaznavajo porušeno zaupanje, a si želijo z njimi znova vzpostaviti dialog. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Na ministrstvu med kulturnimi akterji zaznavajo porušeno zaupanje, a si želijo z njimi znova vzpostaviti dialog. FOTO: Leon Vidic

Vlada je nedavno sprejela predlog rebalansa proračuna za prihodnji dve leti, ki ga mora zdaj potrditi še državni zbor. Minister za finance Klemen Boštjančič je pojasnil, da so na to vplivali dogajanje v Ukrajini, energetska kriza in pocovidno obdobje. Več sredstev bo prihodnje leto med drugim namenjenih kulturnemu resorju, in sicer 248 milijonov evrov, kar je največ doslej.

S črpanjem kohezijskih sredstev bo znesek še nekoliko višji; tako investicijsko kot programsko jih bo dovolj za najnujnejše, je na srečanju z novinarji pojasnila ministrica za kulturo Asta Vrečko. V proračunu se kažejo prioritete, izražene tako v koalicijski pogodbi kot na ministrstvu. Eden od glavnih investicijskih projektov vlade na tem področju bo prenova SNG Drama Ljubljana, ki jo je ministrica avgusta obiskala s premierom Robertom Golobom in je »v resnično katastrofalnem stanju, vidne so posledice zanemarjanja te osrednje institucije v zadnjih tridesetih letih«. Projektu bo v prihodnjih letih namenjenih 58,5 milijona evrov; kot je napovedala, bi radi ta projekt v svojem mandatu končali.

Omenila je še druge vložke v javno infrastrukturo, kot so dograditev zunanjega avditorija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, izgradnja Centra Rotovž v Mariboru, zagotovitev novih prostorov Arhiva Republike Slovenije na Poljanski cesti v Ljubljani ter posvetitev pozornosti regionalnim in lokalnim projektom, pri čemer je kot ključno poudarila tesno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. Na sodelovanju, in sicer med državami nekdanje Jugoslavije, temelji tudi spominska razstava v Bloku 17 v Spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau – tudi tej bo namenjen del proračunskih sredstev.

Ministrstvo je, tako Asta Vrečko, upoštevalo tudi pripombe kulturnikov o pomanjkanju posebnih razpisov in proračunskih postavk za vsebinske mreže in podporne programe, hkrati je za te ustanovilo novo strokovno skupino.

Obljuba filmu

Filmskemu sektorju so zagotovili približno 3,5 milijona več programskih sredstev, kar je največ v zadnjih desetih letih. Na ministrstvu ugotavljajo, da se sredstva v zadnjih letih niso povečevala, kot bi se morala, zato so takoj intervenirali ter »sredstva v skladu z zmožnostmi tako rekoč podvojili«. Hkrati bodo iskali druge vire financiranja ter sredstva zviševali – to je koalicijska zaveza.

Med te zaveze sodi tudi odprava škodljivih posledic delovanja prejšnje vlade, med katerimi je sprememba pravilnika o strokovnih komisijah. Ta je zdaj »popravljen in izboljšan« in je bil v petek objavljen v uradnem listu. S tem je prenehal mandat obstoječim komisijam. Ena od pomembnih sprememb na tem področju je, da bodo strokovne komisije »spolno, starostno in geografsko uravnotežene« ter izključno področne. Ministrica je pozvala k prijavam v nove komisije, ki bodo predvidoma začele mandat v začetku prihodnjega meseca, ter napovedala poenostavitev in poenotenje prijavitvenih postopkov.

Škodljive poteze nekdanje vlade se kažejo tudi v kadrovskih odločitvah, ki zadevajo nekatere ključne kulturne institucije v državi, med njimi Javno agencijo za knjigo in Moderno galerijo, na račun katerih se redno seznanjajo z očitki in pritožbami. Še posebej vzbujajo skrb priprave na častno gostovanje Slovenije na frankfurtskem knjižnem sejmu prihodnje leto, ki »ne potekajo optimalno«, saj je Frankfurt 2023 po besedah Aste Vrečko »izjemna priložnost Slovenije, da se predstavi svetovni javnosti na najboljši možen način«.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan je ob koncu srečanja poudaril nekatere zakonodajne spremembe, ki jih načrtujejo v prvi polovici mandata, in sicer podporo zakonu o uresničevanju javnega interesa v kulturi, spremembo zakona o medijih ter zakona o javni rabi slovenščine (za to so ustanovili medresorsko delovno skupino). Težave z rabo jezika so povezane predvsem z industrijo. V zvezi z zagotovitvijo slovenskih podnapisov so vzpostavili stike z Netflixom, načrtujejo tudi posvetovanje s kolegi iz tujine, ki so podnapise za svoje jezike že izborili.

Komentarji: