Lady Anous v Grdi Rački

Celjska erotična galerija dopolnjuje zbirko in niza intimne umetniške izpovedi
Fotografija: FOTO: Arhiv Galerije Račka
Odpri galerijo
FOTO: Arhiv Galerije Račka

Celje – V petek je v prostorih nekdanjega peep-showa v Gosposki ulici, kjer domuje Galerija Račka - ena izmed njenih zbirk in prireditev pa se imenuje Grda Račka -, pod okriljem Centra sodobnih umetnosti Celje pri Zavodu Celeia, umetnik Lady Anous oziroma Urban Beliuna izvedel večmedijski preformans oziroma predstavo Lažna dojka.
 
Grda Račka s tem nadaljuje svojo zavezanost intimnim video, fotografskim, slikarskim in pesniškim izpovedim, ob katerih je tokrat že petič odprla tudi vpogled v doslej ustvarjeno zbirko umetniških in tudi čisto vsakdanjih predmetov, ki so jih prispevali posamezniki. Samo letos so v zbirko prispevali umetniki Iva Tratnik, Boris Beja, Andrej Brumen Čop, Tomaž Črnej in Ana Straže.
 
Galerijo Račka so odprli leta 2005, zbirka Grda Račka pa nastaja od leta 2009. V njej so predmeti, ki so povezani z erotičnimi izkušnjami, željami ali spomini ter ljubezenskimi dogodivščinami. »S podarjenimi predmeti skušamo ohraniti sledi najrazličnejših iger, čustev in fantazij, erotičnih podvigov, spodrsljajev, namenov in pričakovanj posameznikov. Z zbiranjem predmetov in vsebinskim sledenjem Zbirka Grda Račka tu in tam zadržano, a predvsem brezsramno razkriva domiselnost in pestrost najrazličnejših intimnih svetov,« pravi kustosinja Maja Antončič.
 
Večino razstavljenih predmetov, od fotografij, videov, pisem, spominkov do zasebnih daril so za zbirko poslali anonimni posamezniki. Med ostalimi predmeti, ki so vsi opremljeni z razlago lastnikov, zakaj so jih izbrali za zbirko, so na primer mala ženska knjižica s seznamom ljubezenskih zmenkov v Ljubljani leta 1960, elektronsko povabilo na ljubezenski zmenek v Portorožu, roza korzet, posnetek, ki je nastal na celjskih mestnih ulicah v času snemanja pornofilma z La Toyo na Starem gradu Celje, zabavni in večni spomini na erotična filma Emmanuelle in Šest Švedinj v internatu, izbrane revije iz sedemdesetih, kot tudi črne in rdeče visoke petke. V zbirki je film Dečki, prvi slovenski film z gejevsko vsebino celjskega avtorja Stanka Josta.

Komentarji: