Retrospektivna razstava Marka Pogačnika

Prešernova hiša in Galerija Prešernovih nagrajencev, Kranj. Odprtje danes ob 19. uri.
Fotografija: Hologram Evrope, ki ga je Marko Pogačnik postavil v Ljubljani na stičišču Slovenske, Dunajske in Tivolske ceste ob koncu predsedovanja Slovenije EU leta 2008. FOTO: Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Hologram Evrope, ki ga je Marko Pogačnik postavil v Ljubljani na stičišču Slovenske, Dunajske in Tivolske ceste ob koncu predsedovanja Slovenije EU leta 2008. FOTO: Promocijsko gradivo

V galeriji Prešernove hiše in v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju bodo danes ob 19. uri odprli retrospektivno razstavo Tretja umetnost akademskega kiparja in nagrajenca Prešernovega sklada Marka Pogačnika.

Vsestransko usmerjeni avtor se je v podobo tukajšnje vizualne umetnosti zapisal z več ustvarjalnimi etapami – kot eden osrednjih pripadnikov konceptualistične skupine OHO, s projekti v okviru Družine v Šempasu in angažmajem pri razumevanju kiparstva kot ključnega elementa sedanjosti ter prihodnosti planeta v obliki njegovih litopunkturnih plastik ter zatem še ambicioznejših geomantičnih krogov.
 

Poudarek na zadnjem desetletju


Tokratna razstava predstavlja različne vidike Pogačnikovega dela zadnjih deset let. Med njimi Rodovnik Boginje, ženskega vidika Božanstva, in zmaje, njena kreativna orodja; predstavitev planetarnega projekta Geopunkturnih krogov v kamnu; risbe elementarnih bitij različnih kamnov, narejene za razstavo Bitje kamna v Muzeju Osip Zadkine v Parizu, 2017; instalacijo s podobami iz avtorjevih sanj, povezanih z Zemljinimi spremembami, opremljeno s knjižno izdajo; pogled v obdobje njegovega delovanja v rojstnem Kranju med letoma 1962 in 1965, preden je Kranj zaradi svoje svobodomiselnosti moral zapustiti. 

Razstavo spremlja pester program, od jutrišnje celodnevne delavice na prostem do pogovornega večera o Marku Pogačniku in njegovem umetniškem ustvarjanju ob zaključku razstave 29. avgusta.

Komentarji: