AS Galeriji."/>
Predstavitvena informacija

Spoznajte Indijo Arneta Hodaliča

Letos mineva 30 let, odkar je priznani slovenski fotograf Arne Hodalič prvič obiskal Indijo. Zbirko fotografij iz te oddaljene dežele bo zdaj prvič predstavil na razstavi v AS Galeriji.
Fotografija: Foto: Arne Hodalič
Odpri galerijo
Foto: Arne Hodalič

Foto: Arhiv AS Galerija
Foto: Arhiv AS Galerija
Človek številnih talentov

Arne Hodalič je popotnik, jadralec, potapljač, biolog, predavatelj; človek številnih talentov, ki se je našel v fotografiji, s katero se je spogledoval že v študentskih letih. Za odločitev o karieri fotografa je bilo odločilno potovanje v Indijo z Bojanom Brecljem leta 1988, po katerem je v tujini deloval kot novinar in član raznih tiskovnih agencij, se specializiral tudi za podvodno fotografijo, objavljal v najpomembnejših svetovnih časopisih in revijah, sodeloval s človekoljubnimi organizacijami, postal predavatelj na FDV in VIST, avtor fotoknjig in priročnikov, soavtor scenarijev za dokumentarne filme in urednik slovenske izdaje revije National Geographic.
 

Vsega je kriva Indija

In kaj je bilo v Indiji tako posebnega, da je zaznamovalo njegovo življenjsko pot? »Na to prvo pot tja dol sem odšel še kot radoveden popotnik, vrnil pa sem se kot zagrizen fotograf. V 30 letih sem bil s fotoaparatom tam še velikokrat, in neslišno, prav tako, kot naletavajo rahle snežinke, se mi je v arhivu nabralo na tisoče in tisoče fotografij. Marsikatero sem že pozabil, in ko jih pogledam danes, v njih vidim nekaj popolnoma drugega, kot sem videl tedaj, ko sem se ves vznemirjen vračal domov in se mrzlično loteval izbora (takrat) najboljših posnetkov,« pojasni.

Foto: Arne Hodalič
Foto: Arne Hodalič



 

Trideset let uspešne fotografske kariere

»Pravzaprav mi niti ni treba pogledati v ogledalo, dovolj je, da pogledam svoje fotografije, ki so nastale pred natanko 30 leti, ko je Indija iz mene naredila poklicnega fotografa,« pravi, ko fotografije opisuje kot »kalejdoskop pisanih sličic, ki je postal nema priča moje tihe življenjske transformacije.« Taka okrogla obletnica je po njegovem dovolj pomemben mejnik, da se zakoplješ v skoraj pozabljen arhiv in se spet srečaš s fotografijami, ki so potrpežljivo čakale, da bo enkrat prišel njihov čas. Kustosinja razstave Pozabljene podobe moje Indije, Petra Bizilj Silva iz AS Galerije, opomni, da gre za fotografije, ki jih pri Hodaliču nismo vajeni, saj stremijo k umetniškemu izrazu in je nekaj tudi črno-belih.

Foto: Arne Hodalič
Foto: Arne Hodalič



Foto: AS Galerija
Foto: AS Galerija