Gradijo igrišče z devetimi luknjami

Kranjska Gora – Na golfskem igrišču začeli urejati dva hektara zemljišč za nove tri luknje 
Fotografija: V Kranjski Gori golf igrajo člani, po širitivi ga bodo še turisti. Foto Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
V Kranjski Gori golf igrajo člani, po širitivi ga bodo še turisti. Foto Blaž Račič/Delo

Kranjska Gora – Golf klub Kranjska Gora bo predvidoma do sredine prihodnje sezone za igralce odprl razširjeno golfsko igrišče v Kranjski Gori. Pred dnevi so namreč začeli sekati drevesa in začeli opravljati pripravljalna dela za širitev igrišča s tremi novimi luknjami in s čimer bodo precej izboljšali pogoje za igro.
Z investicijo, ki bo po besedah predsednika Golf kluba Kranjska Gora Gregorja Benedika, vredna okoli 200.000 evrov, bodo na 22.000 kvadratnih metrih površin uredili nove tri luknje. Za naložbo bodo namenili lastna sredstva, financirati jo nameravajo še z donacijami članov društva, pričakujejo tudi pomoč lokalnega gospodarstva, Benedik pa upa, da bodo denar za investicijo uspeli zbrati še letos. 
Skupaj z obstoječimi šestimi luknjami, ki so za zdaj urejene na 18.000 kvadratnih metrih površin, bodo velikost igrišča povečali za še enkrat. S širitvijo bodo ustvarili pogoje za organizacijo turnirjev, ki bodo veljali za handicap in bo velika pridobitev tako za člane kluba (teh je okoli 200) kot vse golfa željne obiskovalce Kranjske Gore. Po Benedikovih besedah zaradi prostorskih omejitev v Kranjski Gori in bližine več igrišč v soseščini nadaljnje širitve igrišča ni smiselno. 
Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je dejal, da bodo lahko po razširitvi golfskega igrišča v Kranjsko Goro privabili nov segment turistov, takšnih, ki jih doslej v kraju ni bilo. Kranjska Gora bo s tem postavljena na zemljevid krajev s pravim igriščem za golf. Z vso infrastrukturo in ponudbo, ki jo Kranjska Gora ima in ob dejstvu, da je poleg devetih polj v kraju, v krogu 50 km še sedem golfskih igrišč, bi lahko postala izhodiščna golf destinacija in s tem zapolnila del mrtve sezone, razmišlja Benedik.  
Zemljišče za širitev golfskega igrišča, ki je skupaj obsegalo pet hektarov površin, je občina Kranjska Gora dobila od države avgusta leta 2015 brezplačno na podlagi zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, pri čemer jim je država uslišala željo, ki je tlela vse od ustanovitve kluba leta 1999. Ob prenosu lastništva zemljišča na občino so na vladi ocenili, da je zemljišče skupaj vredno 400.000 evrov.
Občino so ob prenosu zemljišča opozorili na naravne procese, ki lahko, kot so tedaj zapisali na Agenciji za okolje (Arso), »z veliko verjetnostjo v prihodnosti ogrozijo varnost in obstoj objekta«. Zemljišča so namreč »erozijsko in potencialno poplavno ogrožena in so podvržena izraziti aktivni naravni hudourniški dinamiki, premeščanju plavin, bočni in globinski eroziji ter širjenju in spreminjanju osi struge, na račun trenutnih lastnosti teh nepremičnin«. Zdaj Benedik pravi, da je celotno igrišče projektirano izven obvodnega pasu in izven območja visokih vod. Pogoj za ureditev golfskega igrišča je bila tudi ureditev vodotokov Pišnice in Save Dolinke, zato so pridobili enotno gradbeno dovoljenje za ureditev vodotokov in izgradnjo golfskega igrišča. Vodotoke in sprehajalne poti na območju bo uredila občina.
Na vprašanje kako bodo skrbeli za zelenice oziroma ali bodo uporabljali tudi razna škropiva za zagotavljanje ustrezne urejenosti igrišča, Benedik pojasnjuje, da so člani Združenja vzdrževalcev golf igrišč Slovenije, ki je članica FEEGA (Federation of European greenkeepers association), ki je »zavezana k najvišjim evropskim okoljskim standardom in spoštovanju evropskih direktiv na področju varovanja okolja«.
Devet lukenj na igrišču bo velika pridobitev za ljubitelje golfa v Kranjski Gori, sta ocenila Janez in Avgusta Šenk, sicer člana Golf kluba Kranjska Gora. Izpostavila sta lepo naravno kuliso igrišča in zaradi lege krajšo sezono. Zato igrata tudi na drugih igriščih v okolici, denimo v Trbižu v sosednji Italiji, medtem ko na Bledu, kjer so po prenovi temlejito zasolili cene, ne igrata več. »Fržmaga se mi«, je dejala gospa Avgusta in ocenila, da so ga uredili za »high society«. Podobno je dejala tudi golfistka, ki na Bledu »golfa ne igram več iz principa«, saj kot je pojasnila, golf ni snobovska igra, ampak »družabna igra za ljubitelje narave«. Ekskluzivizem blejskega kluba tako občutijo tudi v kranjskogorskem klubu, saj so po Benedikovih besedah »na ta račun pridobili kar nekaj članov, z izgradnjo dodatnih polj pričakujemo da se nam bo članstvo še povečalo.«
 

Komentarji: