Izenačeni boji gorenjskih županov

V kranjski občini je zmagal Matjaž Rakovec, na Jesenicah so izvolili novega župana, v občini Tržič pa bodo raje obdržali starega.
Fotografija: Matjaž Rakovec, zmagovalev županjskih volitev v Kranju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Matjaž Rakovec, zmagovalev županjskih volitev v Kranju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Mestna občina Kranj: zaplet z glasovnicami


Zdaj je že jasno, da je v Kranju zmagal Matjaž Rakovec. Preštetih je več kot 99 odstotkov glasovnic, Rakovec pa je dobil 68-odstotno podporo volivcev. Rakovec seveda ni skrival zadovoljstva ob tako visoki podpori volivcev. »Zahvaljujem se vsem in verjamem, da bom upravičil njihovo zaupanje.« Povedal je, da bo že kar takoj poprijel za delo. »Moja prva naloga bodo pogovori z zaposlenimi na občini, nato prevzem poslov in oblikovanje mestnega sveta. Glede na to, da je predračun sprejet, se s tem niti ne mudi toliko, a do januarja bo zagotovo vse jasno. Sodelavcev še nimam izbranih, nameravam pa delati s tremi podžupani in ne enim, kot je bilo doslej, saj imamo res obsežen program.« Najprej se bo lotil infrastrukture, zlasti prometa, ki je trenutno ena najbolj perečih težav v Kranju. »Glede na to, da bo Slovenija leta 2021 predsedovala svetu EU, mislim, da bi lahko tukaj z državo našli kar konkretne rešitve za ureditev kranjskega prometa,« je dejal. Tik po zaprtju volišč je sicer mimoidočim pred svojim štabom v središču mesta ponujal topel čaj in joto, po koncu volitev pa se je tam nadaljevalo slavje še s šampanjcem in torto.


Poraženi kranjski kandidat Zoran Stevanović pa je povedal, da ni prav nič razočaran, saj je bil izid pričakovan, glede na to, da »so Rakovca podprle prav vse stranke. Ljudje očitno še niso pripravljeni na tako velike spremembe, da bi si upali podpreti ljudi, ki nimajo tako velikega strankarskega ozadja.« Kot je dejal, pa bo njegova lista v mestnem svetu zelo močna, tako da bodo še naprej delovali tako, kot so v predvolilni kampanji zagotavljali občanom. Kranjski drugi krog volitev si bodo sicer zagotovo zapomnili po zapletu z nalepko.

Matjaž Rakovec, zmagovalec županjskih volitev v Kranju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Matjaž Rakovec, zmagovalec županjskih volitev v Kranju. FOTO: Leon Vidic/Delo


Kampanja v Kranju je bila relativno mirna, še najbolj so jo razburkali očitki o kupovanju glasov za spletno anketo


Občina Tržič: Obdržali starega župana 


V tržiški občini sta se soočila župan Borut Sajovic in Pavel Rupar, ki je pred njim prav tako županoval 12 let. Oba sta bila nekoč uveljavljena člana nasprotnih političnih opcij, zdaj pa sta kandidirala s podpisi volivci. Ruparju ni uspelo prepričati volivcev, da si zasluži še eno priložnost. Si je pa nov mandat izboril aktualni župan Sajovic. Dobil je dobrih 65 odstotkov glasov. Volilna udeležba v Tržiču je bila 52-odstotna.

»Občanke in občani imajo na vsake štiri leta priložnost, da na demokratičnih volitvah ocenijo delo v zadnjih štirih letih ali v preteklih mandatih ter odločajo o viziji za naslednja štiri leta. Tržičanke in Tržičani so to priložnost dobro izkoristili, se volitev v obeh krogih udeležili v velikem številu in jasno nakazali, da si želijo prihodnost, mirnost, treznost, povezovanje in nadaljnji razvoj. S tega mesta se vsem zahvaljujem za zaupanje. Tistim, ki jih še nisem prepričal pa obljubljam, da se bom trudil za lepši in boljši jutri nas vseh in skrbel, da bo šel razvoj občine v pravo smer,« je v prvem odzivu po preštetih glasovih uspeh komentiral Sajovic.

Borut Sajovic. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Borut Sajovic. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


Občina Jesenice: Izbrali novega župana


V občini Jesenice so prešteli vse glasove. Občina je dobila novega župana, in sicer novinarja Blaža Račiča, ki je dobil 3.533 oziroma dobrih 64 odstotkov glasov. To pomeni, da se aktualni župan Tomaž Tom Mencinger, ki je občino vodil kar tri mandate, poslavlja z županskega mesta. Dobil je 1.936 glasov. Volilna udeležba je bila v drugem krogu skoraj 32-odstotna. 

Račič se je svojim podpornikom v živo, pa tudi prek prenosa na facebooku, zahvalil in dejal, da je bil vesel že, ko so zbrali dovolj podpisov, da se je lahko sploh spustil v volilno tekmo. Dodal je, da se je mogoče komu njegova odločitev za kandidaturo zdela norost, a zdaj si je postavil visoke cilje in obljubil, da ne bo bežal pred odgovornostjo.Blaž Račič in Tomaž Mencinger. FOTO: Roman Šipić/Delo
Blaž Račič in Tomaž Mencinger. FOTO: Roman Šipić/Delo


Občina Bohinj: Izbrali Kramarjevega naslednika


Zanimiva bitka se je odvila tudi v Bohinju. Tam je po odhodu dolgoletnega župana Franca Kramarja med poslance, aktualnemu podžupanu, ki opravlja župansko funkcijo Jožetu Sodji za zmago v prvem krogu zmanjkalo 2,5 odstotka glasov. V drugem krogu mu je uspelo rahlo prednost obdržati. Dobil je 1.460 glasov in s tem županski stolček. Njegov izzivalec, nekdanji novinar Borut Traven, je dobil 1.091 glasov. Volilna udeležba v bohinjski občini je bila 58-odstotna.

Jože Sodja že zdaj zaseda mesto župana, saj dosedanji Franc Kramar sedi v državnem zboru. FOTO: Igor Mali
Jože Sodja že zdaj zaseda mesto župana, saj dosedanji Franc Kramar sedi v državnem zboru. FOTO: Igor Mali


Občina Škofja Loka: Boj podžupanov


Za mesto aktualnega župana Miha Ješeta sta se po njegovih osmih letih potegovala podžupana Tine Radinja, ki je kandidiral z županovo neodvisno Listo Miha Ješe in prijatelji Loke, ter Robert Strah iz SDS, ki je zbral široko strankarsko podporo in podporo v prvem krogu tretjeuvrščenega kandidata Rolanda Krajnika. Kandidata sta bila zelo izenačena, a na koncu je slavil Radinja. Dobil je 4.094 glasov, kar je dobrih 52 odstotkov podpore. Volilna udeležba v Škofji Loki je bila 42-odstotna. 


Občina Kamnik: Dobili Šarčevega naslednika


V občini Kamnik, ki je svojega izvoljenega župana izgubila, ker se je Marjan Šarec podal v državno politiko, je županski stolček do zdaj grel podžupan Igor Žavbi. Ta se je v drugem krogu za županski stolček boril z Matejem Slaparjem. Na koncu je zmago odnesel Slapar, saj ga je podprlo dobrih 60 odstotkov volivcev. Volilna udeležba v občini Kamnik je bila 44-odstotna. Zmaga Matej Slaparja na volitvah za župana v Kamniku. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Zmaga Matej Slaparja na volitvah za župana v Kamniku. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Občina Naklo: Aktualni župan ni dobil podpore


V občini Naklo je slavil Ivan Meglič, ki je dobil 54 odstotkov glasov. To pomeni, da se končuje županovanje aktualnega župana Marka Mravlje, ki mu ni uspelo vnovič prepričati volivcev. Volilna udeležba v občini Naklo je bila skoraj 61-odstotna.


Občina Domžale: Župan obdržal stolček


Domžalčani so se odločali med dolgoletnim županom in uspešnim podjetnikom. Dolgoletnemu županu Toniju Dragarju je uspelo obdržati stolček, ki se mu je po prvem krogu kar zatresel. V drugem krogu je namreč dobil 55 odstotkov glasov. Njegovemu izzivalcu Metodu Marčunu tako ni uspel preboj na župansko mesto. Volilna udeležba je bila 45-odstotna.  

Preberite še:

Komentarji: