Župan Mute na zatožni klopi zaradi kanalizacije

Zasebna tožba: Toži ga njegov dolgoletni politični nasprotnik, ker mu je očital, da je v poslu z Rikom zaslužil »umazani denar«.
Fotografija: Mirko Vošner, župan Mute. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Odpri galerijo
Mirko Vošner, župan Mute. FOTO: Mateja Kotnik/Delo

Muta – Mutski župan Mirko Vošner je Darka Sahornika, koordinatorja gradnje kanalizacijskega omrežja do leta 2016 v porečju Drave obtožil, da je z izvajalcem del, družbo Riko, kot zasebnik sklenil fiktiven posel in se je na račun projekta okoristil s 196 tisočaki. 

Darko Sahornik je zoper Mirka Vošnerja vložil zasebno tožbo, češ, da je z izjavami škodil njegovi časti in dobremu imenu. Župan jih je izrekel na 18. redni seji občinskega sveta aprila lani, po tem, ko je že več mesecev na Muti vrelo zaradi odločb o plačilu komunalnega prispevka. Darko Sahornik je preko svojih svetnikov iz Liste Darka Sahornika - Za Muto gre! od župana zahteval, naj zaustavi izdajanje odločb o komunalnem prispevku in spremeni kriterije za njegov obračun, čeprav je občinski svet o tem že odločil. »Kot župan nikoli, tudi na tisti seji, nisem imel namena s svojimi izjavami poseči v čast in dobro ime Darka Sahornika, niti nisem izjave podal z namenom zaničevanja. O njem nisem govoril kot o občanu, pač pa kot o koordinatorju projekta gradnje kanalizacije,« pravi Vošner. V tej vlogi mu je očital, da je imel za Riko »fiktivno skladišče gradbenega materiala,« zaslužek od oddajanja pa označil za "umazani denar«. 
 

Štiri tisočake za mesečno najemnino


»Sahornik je predlagal, vztrajal in dosegel, da je Riko nabavil ves material hkrati in s tem sprožil potrebo po skladiščenju,« trdi Vošner. Sahornik vztraja, da je Riko iskal skladiščne prostore po vseh petih občinah, sodelujočih v 37 milijonov evrov vrednem okoljskem projektu, podprtem z evropskim denarjem. A Riko je pogodbo kljub temu sklenil s Sahornikom. Štiri tisoč evrov mesečne najemnine se koordinatorju projekta ne zdi pretiran znesek, prav tako ne dejstvo, da je pogodbo podpisal kot edini družbenik in direktor podjetja Darko. »Ali je tak denar umazan? Seveda je,« trdi Vošner.

Župan Mute je prepričan, da govori resnico, saj je navzkrižje interesov, neetično in poslovno sporno ravnanje Darka Sahornika ugotovilo že slovenjgraško okrožno tožilstvo leta 2013. Pod drobnogledom ga je imela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki pa je Vošnerja obvestila, da zoper Sahornika zaradi zastaranja ne more več ukrepati. 


Zahteva kazen


Vošner in Sahornik, dolgoletna lokalna politična rivala, ki se bosta znova pomerila na jesenskih lokalnih volitvah, bosta spor spet reševala na sodišču, kjer bo kot priča nastopil Andrej Ivanc z Rika. »Politična demagogija Darka Sahornika ni obrodila sadov. Višina komunalnega prispevka se na Muti ni znižala,« pravi župam, Sahornik pa: »Zahtevam kazen, objavo sodbe na spletu, sodišče pa naj Vošnerju naloži še plačilo vseh stroškov kazenskega postopka.«

Komentarji: