Častna meščana Ivanka Mežan in Franc Sever

Ljubljanska mestna občina se lani ni na novo zadolžila
Fotografija: Ivanka Mežan FOTO Saša Despot
Odpri galerijo
Ivanka Mežan FOTO Saša Despot

Igralka Ivanka Mežan in Franc Sever - Franta, partizanski komandant ter nekdanji direktor ljubljanskega letališča bosta ob občinskem prazniku 9. maja postala častna meščana Ljubljane, so včeraj sklenili mestni svetniki. Hkrati bo podeljenih pet občinskih nagrad in sedem plaket.

Občinske nagrade bodo letos tako prejeli: Zdenka Barbara Ban Fischinger, (odhajajoča) direktorica Živalskega vrata Ljubljana, Eda Vrtačnik Bokal, predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo ljubljanske ginekološke klinike, Marjan Jernej Virant, nekdanji svetnik, Ginekološka klinika UKC ter društvo Salezijanski mladinski center Rakovnik. Plakete glavnega mesta pa bodo prejeli Stanislava Marija Ferenčak Marin, dolgoletna predsednica sveta četrtne skupnosti Moste, Tamara Lah Turnšek, doktorica biokemijskih znanosti in znanstvenica, pevka Anja Rupel, Zdravstveni dom Ljubljana, Policijska uprava Ljubljana, Društvo general Maister Ljubljana ter Zavod Nora, center sodobnih zasvojenosti.

Mestni svetniki so brez razprave in soglasno sprejeli tudi trideset kadrovskih sklepov – od imenovanja predstavnikov občine v svetih vrtcev, šol in svetu ljubljanskega gradu do mnenj k imenovanju ravnateljev vrtcev, šol in drugih zavodov. Pri tem je šlo tako za ponovna imenovanja edinih kandidatov, kot do, na primer, izbire nove ravnateljice med desetimi kandidati v OŠ Kašelj. Prav tako so soglašali z imenovanjem Lilijane Madjar za direktorico Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, Simona Karduma za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška, Metke Dariš za direktorico Kinodvora in Barbare Mihelič za direktorico Živalskega vrta Ljubljana.


Najbolj živahno o stanovanjski politiki


Mestni svetniki so potrdili zaključni račun proračuna MOL za leto 2018, po katerem je imela občina 338 milijonov evrov prihodkov in 316 milijonov evrov odhodkov. Občina se lani ni na novo zadolžila in je bila ob koncu lanskega leta zadolžena za 95 milijonov evrov. V to pa ni vključena zadolžitev javnih podjetij in mestnega stanovanjskega sklada.

Prav o stanovanjski politiki je bila razprava svetnikov najbolj živahna. Mestni svetniki so tudi sprejeli letno poročilo mestnega stanovanjskega sklada, poročilo o uresničevanju stanovanjskega programa MOL in programu za obdobje 2019–2022 ter predlog rebalansa finančnega načrta sklada.

Sprejet je bil še odlok o rebalansu letošnjega proračuna MOL, po katerem bo prihodkov za 406 milijonov evrov (oziroma za 15 milijonov evrov manj, kot je predvideno v proračunu) in 400 milijonov evrov odhodkov, kar je za 12,4 milijona evrov manj, kot je bilo sprejeto v proračunu. Zadolženost naj bi se po rebalansu povečala za deset milijonov evrov, 12 milijonov evrov pa bo namenjenih za odplačilo dolgov.

Po sprejetem sklepu o mreži javne lekarniške dejavnosti v Ljubljani, kjer je od 42 lekarn tretjina zasebnih, dve tretjini pa jih je v lasti javnega zavoda Lekarna Ljubljana, občina načrtuje, da bo do leta 2030 delovalo 60 lekarn. Letos naj bi odprli vsaj tri nove (na Vilharjevi, NC Vič in DI Mestni log), prihodnje leto pa še dve lekarni (NC Šiška in Polje IV.) V eni od petih novih lekarn naj bi se zagotovili dodatno dežurno lekarno, saj je obremenitev edine dežurne lekarne pri polikliniki že dalj časa nevzdržna. V občini načrtujejo, da bi to vlogo prevzela Lekarna DI Mestni log, vendar mora to s sklepom določiti ministrstvo za zdravje.

Komentarji: