Gostilna na pota stare slave

Jutri odpira vrata prenovljena gostilna, ena največjih v Ljubljani, ki bo lahko sprejela petsto gostov.
Fotografija: Obnovljena Zajčja dobrava tik pred odprtjem.
Odpri galerijo
Obnovljena Zajčja dobrava tik pred odprtjem.

Gostilna Zajčja dobrava, ki je bila dobra tri leta zaprta, jutri znova odpira vrata za obiskovalce. Podjetje z istim imenom, ki je pred štirimi meseci z občino kot lastnico podpisalo najemno pogodbo, je namreč te dni končalo prenovo dotrajanega objekta.
V četrtni skupnosti Polje so prihoda novega gostinca zelo veseli, saj bo za krajinski park Zajčja dobrava pomenil dobrodošlo popestritev. Tam se namreč sprehajajo in tečejo številni rekreativci, veliko pa je tudi kolesarjev in staršev z majhnimi otroki. Ti zaradi nedelujoče gostilne že nekaj let niso mogli spiti niti pijače, kaj šele da bi si privoščili malico ali kosilo.

V pogovoru z odgovornima osebama smo najprej izvedeli, da ne gre za novinca v tej dejavnosti, temveč za izkušena gostinca, ki sta Ljubljančanom znana tudi po šišenski restavraciji El Clasico v Bravničarjevi ulici. Zatrdila sta, da bosta tako z gostinsko kot zabavno in kulturno ponudbo skušala gostilni Zajčja dobrava vrniti nekdanji značaj in ugled.

Da mislita resno, med drugim dokazuje velik vložek v prenovo notranjosti gostilne in pripadajočega gostinskega vrta z igrali in travniki vred. Dejala sta, da sta morala v preteklih štirih mesecih popolnoma prenoviti vso napeljavo (elektrika, ogrevanje), renovirati notranjščino in poskrbeti za namestitev nove gostinske opreme.
 

Obsežna prenova


V sodelovanju z občino so uredili novo asfaltirano parkirišče in zamenjali vsa igrala na otroškem igrišču ob gostilni, v kratkem pa bosta urejena tudi sladolednica na gostinskem vrtu in fitnes na velikem travniku. Gostinca, ki sta razkrila, da so z občino sklenili pogodbo za nedoločen čas, sta dejala, da bo šlo za domačo gostilno s ponudbo klasične slovenske hrane. Poleg ričeta, juh, pečenk in drugih dobrot bodo ponujali še jedi z žara. Naenkrat bodo lahko v gostilni sprejeli okoli 250 gostov, še enkrat toliko pa na delno pokritem gostinskem vrtu. Računajo predvsem na obisk družin, saj bodo poleg porok, rojstnih dnevov in drugih družinskih proslav na željo obiskovalcev organizirali tudi družinske piknike.

V bližnji prihodnosti nameravajo spremeniti tudi status. Ko bodo dokončno uredili štiri ali pet dvoposteljnih sob nad lokalom, bo gostilna dobila status gostišča s prenočišči, kasneje pa načrtujejo, da bi ponudbo popestrili z rednimi sobotnimi nastopi ansamblov v živo. Oba najemnika se namreč še dobro spominjata, kako priljubljeno je bilo to prizorišče v osemdesetih in devetdesetih letih, ko so Ljubljančani tja množično hodili na plese in zabave ob koncih tedna.
 

Izhodiščno ceno znižali


Najemnika nam sicer nista razkrila, kakšno najemnino bosta plačevala za eno največjih ljubljanskih gostiln v naravi, sta pa potrdila, da jima občina ne bo priznala vlaganj v prenovo in opremo. Kot je razvidno iz razpisnih pogojev za oddajo gostilne, je MOL najprej zahtevala 2160 evrov mesečne najemnine, kasneje pa je ceno zaradi nezanimanja znižala na 1460 evrov.

Omenjeno podjetje je septembra lani kot edino ponudilo 1500 evrov. Med omejitvenimi pogoji sta sicer zanimiva še dva: gostinska dejavnost ne sme biti hrupna in moteča za okolico, zaradi slabih izkušenj s prejšnjimi najemniki pa je MOL (propadlo podjetje Zajčja je bilo občini ob izvršbi dolžno dobrih 29.800 evrov za neplačane najemnine in sodne pripadke) postavila tudi finančni pogoj – bančno jamstvo v vrednosti treh mesečnih najemnin.

Glede na to, da gostilna stoji sredi gozdička v središču krajinskega parka, bo temu prilagojen delovni čas. Od ponedeljka do četrtka bo odprta od 9. do 22. ure, ob petkih še uro dlje, ob sobotah pa med 10. in 23. uro. Delovala bo tudi ob nedeljah in praznikih, in sicer od 10. do 20. ure. Za zaključene družbe bodo delovnik po potrebi podaljšali celo do dveh ponoči. Jutrišnje odprtje bo ob 17. uri, večer pa bo popestril nastop savinjskega ansambla Za ka pa ne.

Komentarji: