Hladna prha za turiste: Ljubljana s taksami ujela Barcelono

Zasebni sobodajalci in mladinski hoteli se strinjajo: turisti bodo za bivanje po 1. maju plačali precej več.
Fotografija: Turisti v Ljubljani 
Odpri galerijo
Turisti v Ljubljani 

Tik pred vrhuncem turistične sezone, ko si Ljubljana obeta milijon obiskovalcev in tri milijone prenočitev, bodo gostje doživeli hladno prho: hoteli, hostli in zasebni sobodajalci bodo povišanje takse s 1. majem na 2,50 evra v celoti preložili na goste. Enak znesek za takso plačajo v Barceloni.

Nad odločitvijo ljubljanske občine o povišanju turistične takse v prestolnici s 1. majem so najbolj ogorčeni zasebni sobodajalci in lastniki mladinskih hotelov. Ti so do zdaj pri plačevanju takse uveljavljali 50-odstotno olajšavo, ki pa je zdaj ukinjena. Naj spomnimo: Mestna občina Ljubljana (MOL) je pred vrhuncem turistične sezone uvedla kar 98-odstotno povišanje turistične takse. Ta bo namesto 1,26 evra znašala 2,50 evra, zaradi uvedbe promocijske takse pa se bo s 1. januarjem še dodatno zvišala na 3,12 evra.

»Do zdaj smo takso obračunavali v višini 0,63 evra. To pomeni, da se bo s 1. majem povišala za štirikrat, s 1. januarjem pa za skoraj petkrat,« opozarjajo zasebni sobodajalci. Prizadevanja, da bi se 50-odstotna olajšava ohranila, so s pred kratkim v naglici sprejetim občinskim odlokom o določitvi turistične takse padla v vodo, čeprav podražitev za zasebne sobodajalce in mladinske hotele pomeni veliko težavo. »Naše oglaševane cene in potrjene rezervacije vsebujejo veljavno takso in tako visoke podražitve ne zdržijo. Pojasnila gostom, da se bo njihovo bivanje naenkrat podražilo, pomeni ustvarjanje negativne podobe Ljubljane kot turistične destinacije,« menijo sobodajalci. Dodatni strošek pomeni tudi za tiste slovenske goste, ki se v prestolnici mudijo zaradi kulturnih in športnih prireditev in so nastanjeni pri zasebnih sobodajalcih.

Slovenija nima petih zvezdic

»Ljubljanska občina je nepremišljeno zvišala turistično takso, saj si obeta veliko turistov in takojšni dodatni zaslužek. Če sta Slovenija in z njo tudi Ljubljana tako odlični turistični destinaciji, da bodo gosti z lahkoto odšteli 2,50 evra turistične takse, potem bi morali zgornjo mejo takse za storitve s štirimi in petimi zvezdicami določiti v višini petih evrov, tako kot v odličnih svetovnih turističnih destinacijah. Tam imajo za sobodajalce še vedno nižjo takso kot v prestolnici. Verjetno z razlogom,« opozarjajo na zavodu Gostoljubnost slovenskih domov (GSD). Po njihovem mnenju smo z določitvijo zgornje turistične takse na 2,50 evra za storitve s petimi zvezdicami na ravni države Slovenijo umestili v turistično destinacijo s tremi zvezdicami. »Slovenija je zdaj turistična destinacija za goste s srednjo in nižjo kupno močjo,« pravijo na zavodu GSD. Povišanje cen turističnih storitev in takse podpirajo, vendar ne brez podlage in s tolikšnim tveganjem. Ob tem se postavlja vprašanje, kako bodo mestne oblasti zajezile sivo ekonomijo v sobodajalstvu, saj takšno povišanje tovrstno početje še dodatno spodbuja.

Kaj bodo storili zasebniki

»V Tour Asu bomo goste pred prihodom obvestili, da je občina zvišala takso, ki jo bodo morali plačati. Razumeli bomo, če bodo odpovedali bivanje, odpoved pa bo brezplačna. S tem imamo dodatno delo in morebitne odpovedi pred sezono. Tudi rezervacijski portal booking.com bo vsem, ki že imajo prek njihove platforme rezervirano nastanitev v Ljubljani, poslal obvestilo, da bo njihov strošek prenočevanja zaradi dviga takse višji,« pravi Nika M. Budja iz ljubljanskega Tour Asa. Cene prenočitev po njenem mnenju ne morejo zvišati samo zaradi višje takse, saj mora ta sloneti na prepoznavnosti destinacije ter povprečnih cen na trgu doma in v tujini. »Ne moremo kar čez noč postati dražji od drugih evropskih držav, nismo še butično prepoznavna destinacija, nimamo dovolj butičnih nastanitev in butičnih gostov, čeprav bomo imeli butično takso. Pri ceni prenočitve pri sobodajalcu v višini 20 evrov na osebo bo doplačilo takse pomenilo 15 odstotkov stroška prenočevanja,« pravi sogovornica. Če bodo štiri osebe najele apartma v Ljubljani, bodo s 1. januarjem skupaj plačale 37,50 evra turistične takse, po starem bi zgolj 15,18 evra.

»To za hostle ni najboljša ideja,« pravi Peter Habjan, vodja hostla Tivoli, enega izmed približno tridesetih hostlov v prestolnici. »Pozimi, ko je gostov malo, je minimalna cena za prenočišče od deset do 11 evrov, 25 odstotkov znašajo takse, prihodnje leto pa pričakujemo še uvedbo promocijske takse. Ta bo skupaj pomenilo zvišanje cene za tretjino. To bodo plačali, denimo, nahrbtnikarji,« razmišlja vodja hostla, v katerem je prostora za 21 postelj in je med manjšimi v mestu. Habjan ugotavlja, da so lani pobrali dobrih 6000 evrov turistične takse, zdaj bo ta znesek približno dvakrat višji. Zvišanje je, kot dodaja, dobro za občino, se pa po njegovem ne bo ničesar spremenilo za turistične delavce, medtem ko bo za turiste, ki potujejo nizkocenovno in prenočujejo v hostlih, zelo drago.

Hotelirji spreminjajo cenike

V skupini hotelov Union, ki ima s štirimi hoteli v središču prestolnice največji delež tržnih hotelskih zmogljivosti, pravijo, da višja takse za ljubljanski turizem pomeni pomembno spremembo, ki jo sprejemajo, opozarjajo pa, da gre za strateško odločitev, ki bo imela dolgoročne učinke na prihodnji razvoj turizma v Ljubljani in na ravni države. Po naših informacijah na letni ravni v skupini hotelov Union s turistično takso zberejo okoli 200.000 evrov, v hotelu Slon okoli 96 tisočakov, v City hotelu pa okoli 110.000 evrov. V hotelu Slon in City hotelu, ki ju vodi Gregor Jamnik, pojasnjujejo, da zaradi povišanja takse za zdaj nimajo večjih težav, nekaj pa vendarle: ker imajo za letos potrjenih že veliko poslov, bodo morali organizatorje in pogodbene partnerje obveščati o spremembi. »Spremeniti bo treba tudi cenike v hotelih in opise na spletnih portalih, kar pomeni na začetku sezone dodatno delo v hotelih. Hotelirji smo že več let opozarjali, da je turistična taksa v Ljubljani glede na druge prestolnice prenizka in zvišanje podpiramo,« pravi Jamnik. Če je do zdaj cena sobe za dve osebi znašala 150 evrov, s takso pa 152,54, bo po 1. maju treba odšteti skupaj 155 evrov.

Komentarji: