Kako so posodobili sledenje mestnim zelencem

Prikazovalniki in tiskani vozni redi, informacije o prihodih na brezplačnem telefonu
Fotografija: Zvezdica na prikazovalniku voznih redov LPP pomeni, da je prihod napovedan po voznem redu, in ne po dejanskem stanju. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Zvezdica na prikazovalniku voznih redov LPP pomeni, da je prihod napovedan po voznem redu, in ne po dejanskem stanju. Foto Mavric Pivk

Po nekajkratnih prestavitvah, po številnih pripombah in večmesečnem negodovanju nekaterih uporabnikov je mestni potniški prevoznik, LPP, s pomladjo »za boljšo obveščenost potnikov mestnih avtobusov obnovil in nadgradil sistem sledenja avtobusov, ki zagotavlja ažurne informacije o prihodih avtobusov na postajališča mestnega potniškega prometa.«

Novi sistem ALV je nadomestil dosedanji Telargo, v LPP pa pričakujejo »še bolj zanesljive podatke,« ki bodo prevozniku pomagali izboljševati storitve za potnike. O novosti so zapisali, da je novi sistem sledenja avtobusov bolj funkcionalen od prejšnjega, »omogoča spremljanje porabe goriva, avtomatsko prenašanje podatkov v povezavi z vozili in vozniki v privzete sisteme LPP ter hitrejši prenos podatkov o prihodih avtobusov v druge sisteme, ki napovedujejo prihode vozil. Z zaključkom zadnje faze nadgradnje celotnega sistema delujejo napovedniki ponovno brez napak.«

Na 124 postajališčih avtobusov mestnega prometa so vgrajeni prikazovalniki, na 800 postajališčih so izobešeni tiskani vozni redi, na postajališčih na Slovenski cesti pa so vozni redi prikazani na tako imenovanem e-papirju. Prihode avtobusov je moč spremljati še na zaslonih v avtobusih, na spletni strani www.lpp.si (google maps transit in prominfo), na mobilnih napravah (poleg spletnih strani še aplikacija urbana in klepetalni robot Ljubo iz Ljubljane), informacije o prihodih pa posredujejo tudi na brezplačni telefonski številki 080 1888.

Pri vseh sodobnih načinih je potrebno nekaj spretnosti, ki je mladim dandanašnji prirojena, starejši pa pridemo do informacij pač nekoliko počasneje ali pa jih poiščemo na staromodnih natisnjenih voznih redih, ki so sicer na voljo za vse linije in vsa postajališča na spletni strani LPP – in ko uporabnik enkrat obvlada sistem, ni več težav.

V elektronskih napovednikih ena zvezdica še vedno pomeni, da prihaja enopodni avtobus, pri katerem je vstopanje in izstopanje preprostejše. V napovednikih na postajališčih pa zvezdica ob navedeni uri pomeni, da gre za prihod, predviden po voznem redu, in ne za oceno prihoda glede na aktualne razmere v prometu. Druga novost na prikazovalnikih pa je navedba dolgotrajnejših obvozov.

Vsekakor uporabniki mestnega prometa posodobitve, predvsem pa pomanjkljivosti in izpade napovednikov že leta natančno spremljajo. Na vprašanja potnikov, ali bodo prikazovalnike prihodov namestili še na kakšnem postajališču, so v LPP po spremembi sistema odgovorili, da postavitev dodatnih prikazovalnikov trenutno ni načrtovana. Prav tako najdejo uporabniki na g-maps samo statične vozne rede, pogrešajo pa informacije o lokaciji avtobusa in zamudah v realnem času. V LPP so pojasnili, da je skrbnik sistema obveščen o predlogu, ki bo obravnavan ob dodatnih nadgradnjah.

Na podobno vprašanje, kdaj se bo lahko prek aplikacije mobilna urbana dostopalo tudi do informacij o obvozih in do voznih redov avtobusov, saj je iskanje po spletni strani zamudno, so v LPP odgovorili, da načrtujejo v nekaj dneh sestanek s Telekomom Slovenija, na katerem bodo govorili tudi o predlogih v zvezi z nadgradnjami aplikacije urbana.

Pripombe letijo tudi na prometni portal MOL promInfo, ki ga je uredilo in ga vzdržuje podjetje LUZ. Uporabniki predlagajo, da bi si prominfo »zapomnil«, katere kategorije so za posameznika relevantne, ne pa, da jih je vsakič posebej potrebno izbrati. V MOL napovedujejo, da bodo predlog,če bo mogoče, upoštevali.

Komentarji: