Menjava Soča–Stare Pravde spet v dogovoru

Podpis dogovora med vlado in občino o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu za obdobje 2020–2023.
Fotografija: Dogovor med vlado in občino sta podpisala minister Boštjan Koritnik in župan Zoran Janković. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Dogovor med vlado in občino sta podpisala minister Boštjan Koritnik in župan Zoran Janković. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in župan ljubljanske občine Zoran Janković sta danes podpisala dogovor med vlado in občino o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu za obdobje 2020 – 2023. Gre šele za drugi dogovor, prvi je bil podpisan za obdobje 2016 - 2018. Minister je po podpisu dogovora poudaril, da gre za  29 raznolikih projektov, od zemljišč za policijske pse, preko sodne palače in cest, do menjave zemljišč pri URI Soča in na Ulici Stare Pravde. Finančne obveznosti bo nosila vsaka stran v skladu s svojimi pristojnostmi: na strani vlade gre za 13,7 milijonov evrov v dveh letih, vrednost 29 projektov pa je po županovi oceni večja od pol milijarde evrov.

Minister je po podpisu dogovora poudaril, da gre za raznolike projekte, ki bodo omogočili nadaljnji razvoj Ljubljane, tako da bo ta še bolj razvita, sodobna, občanom prijazna in zelena, župan pa, da brez zavzemanja ministra Koritnika do dogovora ne bi prišlo in da bodo projekti res spremenili podobo mesta. Gre za pestro paleto projektov s področja zadolžitev šestih ministrstev (za notranje zadeve, pravosodje, obrambo, infrastrukturo, zdravje, izobraževanje, znanost in šport) in generalnega sekretariata vlade – od zagotovitve zemljišča za vadbo policijskih psov, za zapore, za sodno palačo, za Center znanosti, do številnih infrastrukturnih projektov ter zamenjave zemljišč pri URI Soča in na Ulici Stare Pravde.

Župan je prepričan, da zamenjava Soča - Stare Pravde ne bi bila problem, če se ne bi pisal Janković. Občina je dve zemljišči pri Soči že prodala za 410 evrov za površinski meter in bosta tam verjetno dom starejših in klinika, pri zemljišču, ki je namenjeno vrhunskemu rehabilitacijskemu centru Soča pa nasprotujejo izključno brezplačnemu prenosu. Do prenosa po cenitvi vrednosti zemljišč bi lahko po županovih besedah prišlo v dveh do treh letih, ko bi UKC lahko na primernem zemljišču zgradil center za dializo, ki je sedaj na Ulici Stare Pravde, MOL pa ima za te prostore različne načrte - od Waldorfske šole, ki poka po šivih, do prostorov za dnevno bivanje starejših.

Do podpisa dogovora je prišlo po dveh odložitvah, a ne zaradi vsebinskih razlogov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Do podpisa dogovora je prišlo po dveh odložitvah, a ne zaradi vsebinskih razlogov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Finančno najtežji so infrastrukturni projekti


Med 29 projekti so finančno najtežji infrastrukturni: od državnih 13,7 milijona evrov je 8,5 milijona evrov predvidenih za avtocestni priključek na Leskovškovo, več kot milijon evrov pa za že lani obnovljeni most čez Savo v Tacnu. Če k temu prištejemo še 1,6 milijona evrov za Center znanosti, je to skupaj že več kot enajst milijonov evrov.Med 29 projekti - župan bi sicer takoj lahko naštel še enkrat toliko primernih - so finančno najtežji infrastrukturni: od državnih 13,7 milijonov evrov je 8,5 milijonov evrov predvidenih za avtocestni priključek na Leskovškovo, več kot milijon evrov bo namenjen za že lani obnovljeni most čez Savo v Tacnu. Če k temu prištejemo še 1,6 milijona evrov za Center znanosti, je to skupaj že več kot enajst milijonov evrov. Na seznamu in brez oziroma z zelo malo predvidenimi državnimi sredstvi so tako tudi projekti z zelo dolgo brado: železniški Tivolski lok, drugi tir gorenjske proge, glavna železniška postaja, priključek na južno obvoznico in most čez njo pri ljubljanskem smetišču na Barju, priključek s šentviškega predora na Celovško v smeri proti središču mesta in preureditev Celovške v štiripasovnico do nekaj sto metrov pred novim P+R Stanežiče, preureditev območja nekdanje vojašnice na Roški in sodna palača v gradbeni jami pri Bežigrajskem dvoru.


Povprečnina in razbremenitev


Ministra za javno upravo veseli dobro sodelovanje z vsemi župani, ki se jim je posebej zahvalil za veliko opravljeno delo v času koronavirusa. Ob tem je omenil še dva velika zaključena projekta, in sicer za 40 evrov višjo povprečnino, ki bo v letih 2021 in 2022 znašala 628,20 evra, ter zakon, ki je posegel na ducat področnih zakonov in s katerim je država slovenske občine razbremenila za več kot 70 milijonov evrov in tako vplivala na kakovost življenja.
Župan Zoran Janković meni, da brez zavzemanja ministra Boštjana Koritnika do dogovora ne bi prišlo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Župan Zoran Janković meni, da brez zavzemanja ministra Boštjana Koritnika do dogovora ne bi prišlo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Župan Zoran Janković pa je (spet) opozoril na velike razlike med občinami in na to, da predlaga drugačen ključ za delitev, ne po številu prebivalcev, temveč glede na vsebine. MOL je svojo 10-milijonsko razbremenitev počrpal v dveh mesecih, saj mesečno izplača 4,5 milijone evrov za plače v vrtcih in osnovnih šolah, tri četrt milijona evrov za knjižnice in dvesto tisoč za gasilsko brigado.

Komentarji: