Nočejo križišča, zahtevajo krožišče

Prebivalci Vač in Hotiča zahtevajo varno vključitev z avti na glavno zasavsko prometnico.
Fotografija: V Hotiču in na Vačah prebivalci ne soglašajo z gradnjo križišča. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
V Hotiču in na Vačah prebivalci ne soglašajo z gradnjo križišča. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Litija, Spodnji Hotič – Direkcija za infrastrukturo (Drsi) namerava na križanju glavne zasavske prometnice Ljubljana–Litija z regionalno cesto proti Vačam v Spodnjem Hotiču izboljšati prometno varnost in urediti križišče z levim zavijalnim pasom. Toda prebivalci so se temu uprli in zahtevajo na drugi strani mostu v smeri proti Ljubljani gradnjo krožišča, za kar so doslej zbrali že 472 podpisov.

Težava v jutranji prometni konici je predvsem varno in hitro vključevanje prebivalcev Vač in Spodnjega Hotiča na zasavsko prometnico proti Ljubljani in Litiji, česar jim križišče ne v sedanji ne v načrtovani izvedbi ne omogoča. Na direkciji pravijo, da je glavni razlog za uvrstitev naložbe v državni načrt razvojnih programov povečanje prometne varnosti na glavni cesti. »Projektna dokumentacija PZI za ureditev križišča za Vače v Spodnjem Hotiču je izdelana in recenzirana. Trenutno poteka dopolnitev PZI zaradi zahtev lastnika gostinskega lokala v križišču,« pojasnjuje vodja sektorja za investicije v ceste Tomaž Willenpart. Zdaj zbirajo ponudbe za odkupovalce in cenilce zemljišč, projekt ureditve pa je z litijsko občino usklajen. Naložba je ocenjena na 1,1 milijona evrov. 


Občina brez denarja podpira projekt 


Po dopolnitvi projekta PZI, ureditvi premoženjskopravnih zadev in podpisu sporazuma o sofinanciranju z litijsko občino namerava direkcija objaviti razpis za izvedbo gradbenih del. Gradnja bi se lahko začela na začetku prihodnjega leta. Direktorica litijske občinske uprave Meta Ponebšek pravi, da so člani sveta hotiške krajevne skupnosti projekt »načelno podprli«, tako kot tudi občina, saj je treba poskrbeti za prometno varnost, zlasti najranljivejših skupin. Ker je litijska občina pred leti ob glavni cesti v Spodnjem Hotiču že financirala gradnjo pločnika, so na direkcijo poslali dopis z zahtevo, da jim povrnejo dosedanja vlaganja oziroma da se občinski denar, porabljen za pločnik, upošteva pri gradnji križišča ali krožišča. Občina v letošnjem proračunu nima predvidenega denarja za ta namen.

Zdaj promet poteka tudi po dotrajanem mostu čez potok, na katerem ni poskrbljeno za varnost pešcev. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Zdaj promet poteka tudi po dotrajanem mostu čez potok, na katerem ni poskrbljeno za varnost pešcev. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


»Bomo pa potrebna sredstva zagotovili po prejemu potrjenega projekta in uskladitvi glede pokrivanja stroškov z Drsi,« napoveduje Ponebškova. Pravi, da pobude za gradnjo krožišča na drugi strani mostu v smeri Ljubljane občina ne zavrača in da bo krajane pri njihovih prizadevanjih podprla, vendar bodo vztrajali pri čim hitrejši rešitvi problema.


Preudarno, brez hitenja


Civilna iniciativa ima glede izvedbe projekta vrsto pomislekov, saj jim na nedavnem zboru krajanov v Hotiču predstavniki občine in krajevne skupnosti niso odgovorili, ali sploh obstaja prometna študija o sprejemljivosti izvedbe križišča ali krožišča. »Glede pretočnosti prometa in varnosti vseh udeležencev v prometu je bolj sprejemljivo krožišče. Takega projekta se je treba lotiti preudarno, saj se gradi za več desetletij, zato ne želimo hitrih in posledično slabih odločitev,« opozarja Janez Mesarič iz iniciative.

Komentarji: