Pred pol leta bi Celico prodali, zdaj vabilo na odprtje

Po skoraj pol leta od zaprtja priljubljenega hostla na občini vabijo na njegovo odprtje, ki bo v nedeljo.
Fotografija: Hostel Celicai,Ljubljana Slovenija 29.06.2018
[Hostel Celica]
Odpri galerijo
Hostel Celicai,Ljubljana Slovenija 29.06.2018 [Hostel Celica]

Zapornico, ki je doslej ločevala Metelkovo ulico od dvorišča, kjer stoji Celica, so še danes zamenjevali s potopnimi stebrički, pred vhodom v priljubljeni hostel je stalo vozilo z dvigalom. Do nedelje bo, kot obljubljajo na občini, po skoraj šestih mesecih od zaprtja Celica nared, da jo uradno odprejo.

Da bodo hostel zaprli in prenovili do marca, je sicer najprej napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. Tokrat se bo, kot kaže, uresničila druga napoved, ki je prišla z občine, namreč, da bodo dela opravljena do konca junija. »Prenovljeni hostel Celica ponovno odpira svoja vrata popotnikom z vsega sveta,« so pri zavodu Ljubljanski grad, ki bo odslej upravljal hostel na Metelkovi, zapisali v vabilu na slavnostno odprtje to nedeljo.

Na občini so decembra lani sicer razpisali javno dražbo, na kateri so ikonični hostel nameravali za 2,34 milijona evrov prodati, kljub temu da so ekipi, ki ga je dotlej vodila, pred tem podelili mestno plaketo za posebne dosežke. Ker kupca niso našli, so – potem ko se je iztekla pogodba z dotedanjim (zasebnim) najemnikom – oznanili, da bodo hostel prenovili, nato pa, da bo ostal v javni lasti. Na januarski seji so mestni svetniki podprli spremembe sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Ljubljanski grad in tako Celico prenesli v njegovo upravljanje. Večina opozicije je bila sicer kritična do župana, da je točko na dnevni red uvrstil naknadno in brez zadostnega gradiva. Vse od garažne razprodaje konec januarja, ki jo je organiziral nekdanji najemnik, je bil tako priljubljeni hostel z 92 posteljami in bogatim kulturno-umetniškim programom, ki so ga pripravljali v društvu Sestava, vse do danes zaprt.

FOTO: Roman Šipić
FOTO: Roman Šipić


Več kot milijonski vložek

Prenovo je izvedlo podjetje Lesnina MG oprema in je občino stala skoraj milijon evrov. Pri Ljubljanskem gradu pojasnjujejo, da so dela med drugim zajemala celovito prenovo površin v vseh treh etažah, v celoti so bile prenovljene sanitarije in kopalnice, strojna in električna napeljava, notranja oprema, poskrbljeno je bilo tudi za večjo požarno varnost objekta, prav tako so namestili pametne ključavnice za odpiranje vrat. Še 200 tisočakov so na občini plačali za odkup blagovne znamke Celica ter 250 tisoč za odkup notranje opreme. V kulturno-umetniškem društva Sestava, katerega člani so preobrazili nekdanji vojaški zapor na Metelkovi v danes svetovno znan hostel in odtlej v njem ustvarjali kulturni program, so ves čas opozarjali, da bi prenovo lahko izvedli tako, da bi hostel ostal odprt, prejšnji najemnik Celice Tomaž Juvan pa je stroške sicer po njegovem prepotrebne prenove hostla ocenil na okoli 200.000 evrov.
 

Dosegli dogovor


Poleg nastanitvene dejavnosti bodo, kot zdaj pravi novi upravljavec Ljubljanski grad, tako kot doslej zagotavljali še gostinski del, toda za zdaj v njem ne bo kosil, čeprav so bila priljubljena tudi med tukajšnjimi študenti. Za kulturno-umetniške dogodke bodo po novem prav tako skrbeli v javnem zavodu, so pa pred kratkim po nekajmesečnih pogovorih vendarle sklenili dogovor s Kudom Sestava, toda ta velja samo do konca leta. Dosedanji organizatorji programa v Celici bodo tako še pol leta organizirali torkove glasbene cikle Sozvočja sveta in likovne razstave. »Dogovor se dotika samo točno določenega programa, kaj bo izpeljano in pod kakšnimi pogoji,« je povedala predsednica društva Vesna Krmelj. »Vendar ne vemo, kakšni so njihovi načrti glede kulturnega programa in širših vsebin hostla, saj o tem nismo dobili nobene informacije. Upam, da se bo to vendarle dobro usklajevalo.«

Komentarji: