Sklad prejel končne ponudbe, gradnja bo razdeljena na dve fazi

Stanovanjski sklad s končnimi ponudbami za Novo Brdo, odločitev sredi avgusta.
Fotografija: Novo Brdo FOTO: Stanovanjski sklad RS
Odpri galerijo
Novo Brdo FOTO: Stanovanjski sklad RS

Republiški stanovanjski sklad je v konkurenčnem postopku s pogajanji prejel končne ponudbe izvajalcev gradnje v soseski Novo Brdo. Za prvo fazo gradnje je najugodnejšo ponudbo oddala Gorenjska gradbena družba s partnerjema Kolektor Koling in GP Krk, za drugo pa CGP s partnerjem SGP Graditelj. Odločitev o izboru bo sprejeta predvidoma sredi avgusta.

Kot so danes sporočili iz stanovanjskega sklada, bo gradnja razdeljena v dve fazi: E2 in E3. V fazi E2 je predvidenih 307 stanovanj, v fazi E3 pa 166 stanovanj. Ponudbe so v končni fazi pregledovanja pred sprejetjem odločitve o izboru, so pojasnili. »Če ne bo posebnosti, pričakujemo, da bo odločitev sprejeta in pravnomočna v sredini meseca avgusta 2019,« so še napovedali.

Republiški stanovanjski sklad je v začetku tega meseca sporočil, da na razpisu za gradnjo soseske najemnih stanovanj ni prejel nobene dopustne ponudbe, saj so vse presegale višino zagotovljenih finančnih sredstev za projekt. Na skladu so se zato odločili za konkurenčni postopek s pogajanji.

Na skladov razpis za gradnjo obeh faz soseske Novo Brdo je sicer tedaj prispela le ena ponudba. Oddal jo je konzorcij Gorenjska gradbena družba, Kolektor Koling in GP Krk, po navedbah medijev za okoli 65 milijonov evrov, medtem ko sklad projekt ocenjuje na 47,2 milijona evrov. Konzorcij je za sklopa E2 in E3 ponudil 39,6 milijona in 25,5 milijona evrov. Prispeli pa sta še dve ponudbi za le en sklop (E3), in sicer družbe CGP s partnerjem SGP Graditelj ter družbe VG5. Prva naj bi bila po pisanju medijev vredna 23,7 milijona evrov, druga pa 21,6 milijona evrov.

Stanovanjski sklad bo gradnjo soseske financiral z delom 50-milijonskega posojila, ki ga je najel pri Razvojni banki Sveta Evrope (CEB). Gradnja naj bi bila po prvotnih načrtih končana leta 2020, a so postopek za vsaj leto dni že zavlekle dve zahtevi za revizijo in težave z družbo Rafael pri izkopu gradbene jame (družba je po trditvah sklada izkopano zemljino vozila v območje Nature 2000 namesto na deponijo). S podjetjem je po poročanju medijev sklad zdaj po unovčitvi bančne garancije v sodnem sporu.

Skupaj sicer republiški sklad s pomočjo posojila CEB v prihodnjih letih načrtuje gradnjo 800 stanovanj, 600 v Ljubljani in 200 v Mariboru.

V okviru Novega Brda pa bo najemna stanovanja gradil tudi Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana, in sicer je predvidenih 174 stanovanj.

Preberite še:

Komentarji: