Slovenski Judje v Ljubljani zaključili praznovanje hanuke

Dogodek vsako leto v sodelovanju z Judovsko skupnostjo Slovenije organizira Judovski kulturni center
Fotografija: Prižiganje sveč na Križevniški ulici. Foto Miha Fras
Odpri galerijo
Prižiganje sveč na Križevniški ulici. Foto Miha Fras

Judje po vsem svetu so v nedeljo še zadnjič prižgali sveče na posebnem deveteroramnem svečniku in se spomnili ponovne vzpostavitve jeruzalemskega templja pred več kot 2200 leti.

Zbrane pred Judovskim kulturnim centrom so nagovorili direktor JKC Ljubljana Robert Waltl, dramska igralka Polona Vetrih, glavni slovenski rabin Ariel Haddad in glavni rabin Hrvaške in Črne Gore Luciano Moše Prelević. Med prižigalci so bili letos tudi nadškof dr. Stanislav Zore, Robert Waltl, družine slovenskih Judov Nadav, Kreft, Rash in izraelski pevec Dudu Zakai s soprogo.

V glasbenem programu so sodelovali izraelski pevec Dudu Zakai, slovenska pevka Ina Shai in voditeljica Mojca Mavec.
Med večstoglavo množico, ki se je zbrala na Križevniški ulici, so bili tudi letos veleposlaniki., diplomati in številni predstavniki slovenskega političnega, kulturnega, akademskega in verskega življenja.

V Judovskem kulturnem centru so tudi muzej, knjižnica, spominsko obeležje za slovenske žrtve holokavsta in edina delujoča sinagoga v Sloveniji, kjer je spravljena tudi Sefer Tora Slovenske judovske skupnosti.

Judovski kulturni center služi družabnemu življenju mestnih Judov in obiskovalcev, predstavlja inovativne, zabavne in izobraževalne vsebine skozi gledališče in lutkovne predstave, koncerte, predavanja, judovske praznike in ostala družabna srečanja. Je epicenter kritičnih dogodkov in festivalov in spodbuja strpnost, vključenost, zgodovino in izobraževanje.


O hanuki


Hanuka, imenovana tudi praznik luči, je judovski praznik, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem v času makabejskih vojn.

Po legendi naj bi bilo zalog oljčnega olja, ki je bilo nujna sestavina za pravilno opravljanje bogoslužja v templju, za oljenke na menori, dovolj le za en dan. Kot po čudežu pa je olje zadostovalo za osem dni.

Ravno danes Judje po vsem svetu obujajo spomin na ta dogodek tako, da vsak večer praznika prižgejo dodatno svečko na posebnem deveteroramnem svečniku, imenovanem hanukija ali hanuka menora. Najprej prižgejo svečo, ki stoji na sredini, za njo pa nato prižigajo vse ostale.

Ob prižiganju zrecitirajo blagoslov. Včasih so na ta praznik otrokom dajali simbolično žepnino, danes pa večinoma darila. V času tega praznika jedo večinoma krofe in hrano, ocvrto v olivnem olju, kar naj bi simboliziralo olje v templju. Poleg tega plešejo, igrajo družabne igre in pojejo.

Komentarji: