Sproščanje na mestni Plaži Sava

V bližini teniških igrišč ob stopenjskem jezu v Črnučah je Mestna občina Ljubljana uredila Plažo Sava.
Fotografija: Projekt ureditve plaže je tako vključeval sanacijo brežine reke Save. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Projekt ureditve plaže je tako vključeval sanacijo brežine reke Save. FOTO: Mavric Pivk

Prestolnica danes popoldne tudi uradno dobiva prvo urejeno plažo. V bližini teniških igrišč ob stopenjskem jezu v Črnučah je Mestna občina Ljubljana namreč uredila Plažo Sava, ki je po besedah vodje mestnega oddelka za varstvo okolja Nataše Jazbinec Seršen projekt, ki so ga občani zelo nestrpno pričakovali.

Kot je za STA dejala Jazbinec Seršenova, so se na območju Save pred tem sicer že nahajali številni obiskovalci, a je bilo ravno to območje, ki so ga zdaj uredili, posebej nevarno. Reka Sava je namreč zelo deroča in je ta del brežine nenehno odnašala.
»Naš prvi cilj pravzaprav ni bila plaža, ampak ureditev brežine, jo sanirati in zopet vzpostaviti stabilno stanje,« je pojasnila.

V bližini teniških igrišč ob stopenjskem jezu v Črnučah je Mestna občina Ljubljana namreč uredila Plažo Sava. FOTO: Mavric Pivk
V bližini teniških igrišč ob stopenjskem jezu v Črnučah je Mestna občina Ljubljana namreč uredila Plažo Sava. FOTO: Mavric Pivk


Projekt ureditve plaže je tako vključeval sanacijo brežine reke Save, ureditev dostopa do vode in namestitev betonskih ležalnih ploščadi za sončenje. Poleg tega je po novem urejen dostop za intervencijska vozila. Kot je dejala Jazbinšek Seršenova, je šlo za zelo zahteven projekt. Med drugim tudi zato, ker območje sodi v sklop Nature 2000, s tem pa veljajo zelo stroga pravila in omejitve. Zaradi tega so brežine sonaravno uredili s tako imenovano kranjsko steno, ki predstavlja tradicionalni način urejanja vodotokov.

Pri tem pa je Jazbinšek Seršenova posebej poudarila, da so uredili plažo Sava, ne pa tudi kopališče. Za pridobitev statusa kopalne vode, ki ga podeljuje ministrstvo za okolje, namreč veljajo zelo stroga pravila. Je pa dodala, da so z namenom morebitne pridobitve statusa kopalne vode v prihodnosti za začeli spremljati kakovost vode na tem območju.

»Kakovost vode v reki Savi je sorazmerno dobra in bi vsaj večino časa zadostovala kopalnim vodam, vendar to še ni dovolj, da bi že govorili o kopalnih vodah,« je opozorila in izrazila prepričanje, da bo plaža zelo dobro obiskana.

Plažo Sava bo na prireditvi, ki se je začela ob 16. uri, uradno odprl ljubljanski župan Zoran Janković.

Komentarji: