Tek na smučeh na robu mesta kljub zeleni zimi

V okolici Ljubljane je možen na smučinah v Stanežičah in Medvodah
Fotografija: Veliko tekačev je na Bonovcu tudi med tednom, otroci iz bližnje šole pa so se ob našem obisku ravno vrnili s smučišča.
Odpri galerijo
Veliko tekačev je na Bonovcu tudi med tednom, otroci iz bližnje šole pa so se ob našem obisku ravno vrnili s smučišča.

Za tekaški poligon na Bonovcu pri Medvodah, bolje, Preski, Ljubljančani vedo že nekaj let. Zadnja leta ga zavzeto obiskujejo, saj ga v Nordijskem športnem društvu Medvode – čeprav amaterji in entuziasti – vrhunsko urejajo in vodijo. Manj znano je, da je zadnja leta mogoče teči na smučeh tudi v Stanežičah, ob igriščih za golf in ragbi. Tudi tu so smučine dobre, saj jih urejajo strokovnjaki iz Timinga Ljubljana: to so profesio­nalci, ki pripravljajo največjo športno in rekreativno prireditev pri nas, Ljubljanski maraton.

Okrog igrišča za ragbi v Stanežičah je od začetka leta urejena nekaj sto metrov dolga tekaška proga, ki jo še zasnežujejo, tako da bo v kratkem na degradiranih površinah proti Stanežičam in drugih površinah ob igrišču za ragbi (golf) skupaj urejenih približno 1,2 kilometra smučin za klasično in prosto tehniko. Sonce smučine ne uničuje pretirano, je starejši tekač pritrdil, da so razmere dobre. Smučine so med 17. in 20. uro tudi razsvetljene, smučanje pa je brezplačno. Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana, ki za Šport Ljubljana ureja ljubljanske smučarske tekaške proge, je napovedal, da bo smučanje na umetnem snegu ob kolikor toliko normalnih temperaturah možno do sredine marca.

Za izdelavo snega ima Timing Ljubljana en snežni top s hladilnikom, načrtujejo nabavo dodatnega. Vodo za izdelavo snega dobijo iz bazena za golf, top pa lahko premikajo na tri razdelilna mesta. Trenutni načrti so širši od celodnevnega rekreativnega smučanja na obrobju Ljubljane. Za popestritev športne ponudbe sta prek Športa Ljubljana, ta progo oglašuje, in Mestne občine Ljubljana predvideni najmanj dve akciji. Proga za tek na smučeh je tudi sicer na razpolago šolam. Opreme pa Timing Ljubljana za zdaj nima.


Stanežiče niso muha enodnevnica


Stanežiški poligon bo še dostop­nejši, ko bo poleg njega zraslo parkirišče P&R – javni razpis za gradnjo je bil končan v petek –, saj bo tam tudi postajališče mestnega potniškega prometa. Gojko Zalokar je poudaril, da stanežiška proga za tek na smučeh ni muha enodnevnica. Načrtujejo, da bodo z asfaltiranjem omogočili tudi (poletno) rolkanje in tek na smučeh s kolesci.

Timing Ljubljana, ki že več kot dve desetletji skrbi za proge za tek na smučeh, če so snežne razmere primerne, uredi pet prog. Najbolj obiskana je na koseških travnikih, Moščani tečejo na smučeh v Zadvoru, za bežigrajsko sosesko BS3 je v Stožicah proga nekoliko okrnjena, a urejena, progo lahko uredijo tudi v Zajčji dobravi in kadar je sneg, tudi v Tivoliju med šolskimi počitnicami. Preostale proge so bile zaradi premajhnega obiska in premalo snega opuščene. Lani sta bila tek in hoja na smučeh v ljubljanski okolici odlična, je povedal Gojko Zalokar.

Streljaj od stanežiškega centra je imela Ljubljana pred časom tudi poligon za alpsko smučanje, vendar so bile v Guncljah težave z lastništvom prevelike.

Proge za tek na smučeh na Brdu, onstran avtoceste, ki je bilo povezano s koseškimi smučinami, ne urejajo več, saj je tam preveč ograj in težav z lastništvom. Je pa bil poligon na Brdu edini razgiban in namenjen tudi zahtevnejšim smučarskim tekačem, ki jim zdaj ostaja le sorazmerno strm (in zato zahteven) travnik v gozdu za Koseškim bajerjem. Nekaj težav s kmeti je tudi na koseških smučinah, zato so te zdaj speljane večinoma po mestnem zemljišču in ob PST v parkih Gustava Tönniesa in dr. Angele Piskernik.


Homologirani Bonovec


Streljaj od Stanežič, na obrobju Medvod, je tek na smučeh možen na Bonovcu, kjer je okrog pet kilometrov pri mednarodni smučarski zvezi FIS homologiranih tekaških prog, na katerih je bilo leta 2006 svetovno mladinsko prvenstvo. Tam sta vsako leto vsaj dve tekmi državnega prvenstva (pod sponzorstvom Alpine), za zdaj pa je možen tek na približno kilometru smučine, je povedal vršilec dolžnosti predsednika Nordijskega športnega društva Medvode Damjan Jenko.

Konec prejšnjega tedna so zasnežili del proge v gozdu, tako imenovani sprinterski klanec. Proge za smučarski tek so januarja odprte vsak dan med 8. uro in 16.30, februarja pa do 17. ure, od ponedeljka do petka tudi do 21. ure (z vmesnim enournim popoldanskim odmorom za urejanje prog). To pomeni, da so proge osvetljene.

Ob našem obisku so se zadovoljni šolarji vračali v bližnjo Osnovno šolo Preska, tudi smučina je bila oblegana. Tek na Bonovcu ni brezplačen, do minulega petka, ko so tekli in hodili samo ob robu gozda, so zaračunavali polovične cene, zdaj pa je za dveurno smučanje med 8. uro in 16.30 treba odšteti 5 evrov, za dveurno smučanje s tako imenovano večerno karto med 8. in 21. uro pa 6 evrov. Za dopoldansko dveurno karto (do 13. ure) je treba odšteti 4 evre, za mladinsko dopoldansko pa 3 evre. Več na www.nordic-medvode.eu.

Umetni sneg v NŠD Medvode pripravljajo sami. Imajo tri topove, enega so letos kupili pri slovenskem proizvajalcu, kar je Damjan Jenko ocenil za pametno naložbo, saj lahko puha sneg tudi v naših podnebnih razmerah, pri višjih temperaturah. V strojnem parku so poleg topov še teptalni stroj in sani, s katerimi urejajo proge. Na Bonovcu je poleg smučine tudi vsa druga infrastruktura: garderoba, stranišče in prostor za ogrevanje.

Komentarji: