V hramu kulture ne bo več zamakalo

Do konca oktobra bodo v Centru kulture – Španski borci prenovili vso streho, fasade pa se tokrat še ne bodo lotili
Fotografija: Center kulture – Španski borci bo jeseni dobil novo streho, fasade pa žal še ne. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Center kulture – Španski borci bo jeseni dobil novo streho, fasade pa žal še ne. FOTO: Blaž Samec

Ljubljana – Center kulture – Španski borci, ki je bil zgrajen leta 1981, bo že letošnjo jesen dobil novo streho. Zdaj v prostorih namreč na več mestih zamaka.

Iz razpisa, objavljenega pred nekaj dnevi, je razvidno, da bo treba na spomeniško zaščitenem objektu na Zaloški 61 v Mostah zamenjati vso hidro- in termoizolacijo na več kot 760 kvadratnih metrih glavne strehe, zaščititi še skoraj 100 kvadratnih metrov visokih robov strehe (atike) in strešine nad dvigalnim jaškom. Prav tako bo treba izvesti dela nad svetlobniki, poskrbeti za nove odtoke, strelovode in odvajanje toplote ter dima.

Prijave za izvajalca prenove bodo zbirali do 20. avgusta, tako da je pričakovati začetek del že sredi septembra. Za naročilo male vrednosti je MOL v letošnjem proračunu denar zagotovila v sklopu energetskih prenov, izbrani izvajalec pa bo moral delo opraviti najkasneje do 30. oktobra.

V zavodu En-knap so dejali, da kljub obsežni prenovi strehe svojega programa ne bodo spreminjali in da so dobili zagotovila, da jim ne bo treba odpovedati nobene predstave. Prav tako pa zaradi nje ne bodo zapirali knjižnice Jožeta Mazovca. Bodo pa zaradi gradbincev in odrov nekoliko oteženi dostopi.


Dosedanje prenove


Skoraj 40 let star objekt so že večkrat prenavljali, a temeljite in celovite prenove se za zdaj ni lotila še nobena mestna oblast. Leta 2013 so delno prenovili okna in steklene dele fasade, ko je začelo zamakati skozi streho, pa so na staro hidroizolacijsko zaščito položili le dodatni sloj bitumenskih trakov. Ker to ni zaleglo, bodo zdaj odstranili vso staro izolacijo in poskrbeli za novo.
Žal pa bo objekt na zunaj še vedno eden najgrših. Fasada, ki jo sestavljajo številni betonski elementi, je namreč ponekod na debelo prekrita z zelenim in črnosivim mahom, prav tako pa so v teh letih zbledele vse barve. Fasade doslej niso niti oprali, kaj šele da bi se lotili njene temeljite prenove. Zato je škoda, da občina tokratnega zamakanja ni izkoristila še za prenovo fasade, čeprav smo na ta problem opozorili že pred skoraj petimi leti.


Zgodovina


Objekt ob moščanski tržnici, ki so ga pred skoraj 40 leti zgradili po projektu arhitekta Otona Jugovca, so odprli 4. julija 1981 kot Kulturni dom Španski borci. Zgradilo ga je podjetje Pionir Novo mesto, ljubljanske krajevne skupnosti pa so ga mestu oziroma tamkajšnji krajevni skupnosti Moste podarili kot nekakšno donacijo. Ime je dobilo v počastitev spomina na 550 Slovencev, ki so se med letoma 1936 in 1939 v španski državljanski vojni borili proti fašizmu. Dom je bil sicer namenjen kulturi, v njem pa bi imeli svoj domicil tudi nekdanji španski borci. Marca 1998 so ga na predlog tedanjega mestnega svetnika spremenili v Kulturni hram Moste, a že novembra naslednjega leta so mu vrnili staro ime. Od leta 2009, ko je objekt z gledališko dvorano in Jelovškovim likovnim salonom v upravljanje prevzel zavod En-knap, pa je v uporabi ime Center kulture – Španski borci. V začelju objekta sicer v ločenih prostorih deluje še en zavod, to je knjižnica Jožeta Mazovca.

Komentarji: