V mestnih vrtcih tudi prilagojeni programi

Nagrade za lansko delovno uspešnost za direktorici in direktorja mestnih javnih zavodov.
Fotografija: Seja Mestnega sveta MOL je bila v veliki dvorani Mestnega sveta. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Seja Mestnega sveta MOL je bila v veliki dvorani Mestnega sveta. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Razprava na 16. redni seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana se je začela s predlogom svetniških skupin SDS in NSi po umiku zadnje točke dnevnega reda - sprejetju sklepa o nezaželenem zbiranju paravojaških milic in nacionalističnih organizacij v MOL. Na predlog svetnikov Levice, ki so dokument pripravili, naj bi bil sklep, v katerem MOL obsoja delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin in jim sporoča, da v Ljubljani niso in nikoli ne bodo dobrodošli, predvsem simbolna gesta proti ponovnemu razraščanju fašizma v slovenski družbi. V uvodoma omenjenima svetniškima skupinama v svojih predlogih o umiku navajata, da imamo ob kršitvah javnega reda in miru pristojne organe, ki skladno s svojimi pooblastili ustrezno ukrepajo in da dopolnjen Zakon o varstvu javnega reda in miru ureja nošnjo uniform, maskirnih oblačil in simbolov.

Predlagani sklep je bil sprejet, vodja svetniškega kluba Levica Milan Jakopovič je ob tem poudaril, da gre za simbolno dejanje in jasno sporočilo, »da osebe, ki ljudi delijo glede na spol, raso, etnično poreklo, versko ali drugačno prepričanje oziroma druge osebne okoliščine, v mestu niso dobrodošle.«

Vsebinsko najbolj zanimiva je bila razprava o strategiji razvoja kulture v MOL v štiriletju 2020 - 2023, o kateri bomo podrobneje poročali. Vsekakor pa se tudi tokrat ni bilo moč izogniti razpravi o Plečnikovem stadionu, o Rogu, o Križankah in o Zgodovinskem arhivu Ljubljana, o katerih so stališča precej različna.

Poleg kadrovskih zadev so svetniki potrdili nagrade za delovno uspešnost za direktorici in direktorja mestnih javnih zavodov (Kinodvor, Živalski vrt in Festival Ljubljana) na podlagi doseženega poslovanja na trgu v letu 2019. Kar je tako kot na 15. seji spodbudilo razpravo o smiselnosti nagrajevanja direktorjev javnih zavodov v letu koronavirusa.

Spremenjeni so bili tudi ustanovitveni sklepi nekaterih ljubljanskih vrtcev, ki bodo lahko izvajali prilagojene programe za otroke s posebnimi potrebami, tako da otrokom ne bo treba hoditi daleč od doma in v posebne ustanove. Slišati je bilo tudi željo, da bi podobno ureditev dosegli tudi v osnovnih šolah.

S šolarji je povezano tudi svetniška pobuda Janeza Starihe iz Liste kolesarjev in pešcev, za primerno ureditev prehoda za pešce na križišču med Gerbičevo in Rezijansko, ki je obenem tudi šolska pot za učenke in učence osnovne šole Kolezija in vrtca Kolezija. Prvi mož mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik je napovedal, da bodo prehod dvignili in primerno uredili, da bo varen za vse.

Preberite še:

Komentarji: