V Tojnici poginile vse ribe, ki so se tja vrnile po požaru

Vzrok za pogin nekaj deset kilogramov rib še ni znan.
Fotografija: Onesnaženje in ponovni pogin rib v potoku Tojnica. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Onesnaženje in ponovni pogin rib v potoku Tojnica. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po nočnem deževju se je onesnaženje na Tojnici, ki so ga v večernih urah opazili naključni mimoidoči na mostičku pri Kemisu, že razredčilo. Člani ribiške družine Vrhnika so včeraj zvečer iz vode potegnili nekaj deset kilogramov poginulih rib, a so mrtve ribe in mladice še vedno prisotne na več delih potoka.

»Poginile so vse ribe, ki so se v Tojnico vrnile po požaru v Kemisu,« žalostno ugotavlja predsednik ribiške družine Vrhnika Vladimir Mikec. Kriminalistom, ki so bili včeraj na prizorišču dogodka, vira onesnaženja še ni uspelo odkriti, po opažanjih ribičev pa je blizu drugega mostu gorvodno od Kemisa.

Več možnih scenarijev


Mikec omenja več možnih scenarijev. Pod mostom je več iztokov v Tojnico, v katere bi lahko kdo izlil kurilno olje ali kaķšno drugo snov, nad Kemisom je več drugih podjetij s potencialno za okolje škodljivo dejavnostjo, prav tako bi vzrok za pogin rib lahko bilo stekanje gnojevke, s katero kmetje te dni »zalivajo« travnike.

Mikec ne izključuje niti možnosti, da je nekdo izkoristil dejstvo, da je bila Tojnica pred slabim letom že katastrofalno onesnažena in je v njej poginilo vse, za novo zlonamerno dejanje.

Preiskava poteka, Kemis zanika odgovornost


Že včeraj zvečer je na prizorišču onesnaženja prišla ekipa z Instituta Jožef Stefan z mobilnim laboratorijem ELME in na več mestih odvzela vzorce vode. Neuradno je površinska voda »brez posebnosti«, več bo znano tekom dneva.

Ali bi onesnaženje lahko zopet prišlo iz Kemisa, smo vprašali tudi direktorja Emila Nanuta, ki to možnost zanika. Kemis za zdaj ne sprejema odpadkov, deluje le kot posrednik, prevoznik in opravlja industrijska čiščenja. Tekoče odpadke bo začel prejemati še v tem mesecu. Sanacijo v požaru poškodovanih objektov pa namerava zaključiti do konca leta.

Komentarji: