Vevški bazen: v dveh letih iz smetišča do blišča

Veleprojekt: MOL bo najprej odkupila zemljišče, leta 2019 pripravila projekt, gradila pa leta 2020
Fotografija: Propadajoči bazen na Vevčah. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Propadajoči bazen na Vevčah. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Kopališče Vevče bo čez dve ali tri leta spet postalo ena priljubljenejših rekreacijskih točk v mestu. Ljubljanski župan Zoran Janković bo namreč v nedeljo z direktorjem podjetja Salomon Gregorjem Repičem podpisal pogodbo o odkupu zemljišča z ostanki propadlega bazenskega kompleksa ob Poti heroja Trtnika.

Kot je razvidno iz nedavno sprejetega rebalansa proračuna MOL za letos, se je občina za uvedbo nove postavke »Kopališče Vevče« odločila šele pred nekaj meseci. Čeprav se iz gradiva ne da razbrati veliko, je zanimiv načrt financiranja tega novega projekta. Letos so za odkup zemljišča v načrtu razvojnih programov predvideli 463.250 evrov. V prihodnjem letu bodo očitno izdelovali le projekt prenove, saj so rezervirali le 304.400 evrov. Gradnje pa naj bi se lotili leta 2020, saj so rezervirali kar 1.700.600 evrov. Celotna naložba naj bi MOL stala 2.468.250 evrov.
Propadajoči bazen zaraščata plevel in trava. FOTO: Mavric Pivk
Propadajoči bazen zaraščata plevel in trava. FOTO: Mavric Pivk

Kaj več nam o enem največjih športno-rekreacijskih projektov v ČS Polje v zadnjih letih ni vedel povedati niti njen predsednik Anton Podobnik. Z načrtom je svetnike seznanil 20. junija, kaj več kot to, da je bil ta sprejet na junijski seji mestnega sveta in da bo MOL v Vevčah zgradila nov bazen, pa tudi ne.
Propadajoči bazen na Vevčah. FOTO: Mavric Pivk
Propadajoči bazen na Vevčah. FOTO: Mavric Pivk


Zgodovina


Kopališče, ki je bilo v prejšnjem stoletju eno najbolj obiskanih v mestu, so zaprli leta 2007, nakar je začelo propadati. Skupina Krater oziroma njegovo podjetje Set Vevče ga nista imela interesa prenoviti in kmalu je postalo zbirališče uživalcev mamil. Ko je zaradi požara večina objektov pogorela, pa se zaradi nevarnosti udora tal v njih niso zbirali več niti oni. Lastnik jih je le ogradil s plastično ograjo in dodal opozorilni napis, da gre za zasebno posest in da sta vstop v objekte in zadrževanje v njihovi okolici strogo prepovedana.
Propadli bazenski objekti. FOTO: Mavric Pivk
Propadli bazenski objekti. FOTO: Mavric Pivk

Da se v zvezi z bazeni do zdaj ni zgodilo nič, je najbrž tudi posledica leta 2013 propadlih pogajanj o predaji, menjavi ali odkupu zemljišč. Ljubljanski župan je lastniku zemljišč Martinu Odlazku iz skupine Krater dal vedeti, da bi jih bila občina pripravljena urediti, če bi jih ta brezplačno prenesel na MOL. Lastnik ga je takrat zavrnil, bi pa kompleks v Vevčah zamenjal za hektar zemljišča na Barju, kamor bi preselil dejavnost Papirja servisa. A za idejo ni bilo posluha, so takrat pojasnili v skupini Krater. In dejali, da jih obnova kopališča ne zanima in da so MOL poslali celo vlogo za spremembo namembnosti v stanovanjsko ali poslovno cono, »a da občine te parcele pri takratnih novih prostorskih načrtih niso zanimale«.

Zadeva se je z mrtve točke premaknila leta 2016. Junija smo lastnika opozorili, da so njegovi propadli objekti sramota za videz okolice in da so nevarni. Tri mesece kasneje jih je odstranil.


Preobrat


V poldrugem letu se ni zgodilo nič, razen da so številna zasebnikova podjetja končala v stečaju (Set Vevče, Papir servis, Krater). Zakaj se je občina zdaj odločila kupiti bazenski kompleks z zemljišči od preživelega podjetja Salomon in po kakšni ceni, nismo izvedeli, je pa dejstvo, da je MOL lastniku vseskozi dajala vedeti, da je območje vevških bazenov prostorsko opredeljeno kot »otok športa za vse« in da lahko obsega le igrišča za športe in kopališča na prostem, vodne športe, otroška in druga igrišča. Ivo Gulič, direktor tiskarne SET Vevče, nam je septembra leta 2016 v imenu lastnika večine zemljišč povedal le, da bo kompleks v kratkem prost bremen in bo na voljo tudi za prodajo. In sklenil, da bi bila ta lokacija zanimiva za potencialne kupce, mogoče tudi za MOL, bodisi za gradnjo igrišč ali česarkoli drugega.

Komentarji: