Intervencijske ekipe zaporo Zale čakajo pripravljene

Zaradi zahtevnega projekta gradnje galerije bo Zala zaprta do 1. septembra, obvozi bodo urejeni po lokalnih cestah.
Fotografija: PGD Idrija bo sodeloval z drugimi društvi. FOTO: PGD Idrija
Odpri galerijo
PGD Idrija bo sodeloval z drugimi društvi. FOTO: PGD Idrija

Idrija – Glavna cestna povezava med osrednjo Slovenijo in Severno Primorsko je znova prekinjena. Zaradi gradnje galerije na cesti med Godovičem in Idrijo bo Zala zaprta predvidoma do 1. septembra. Tako kot lani bodo morali poleg gospodarstvenikov delo tako prilagoditi tudi v enoti Nujne medicinske pomoči (NMP) v ZD Idrija ter v PGD Idrija.

Poveljnik omenjenega društva Andrej Bezeljak je za Delo povedal, da so se z enotama GEŠP GRC Ajdovščina in PGD Dolnji Logatec v primeru prometnih nesreč že dogovorili za dvojno aktiviranje v času zapore Zale. V novogoriškem regijskem centru za obveščanje bodo ob morebitnih prometnih nesrečah na cesti Godovič–Kalce in Godovič–Medvedje Brdo poleg idrijskih tako aktivirali tudi logaške gasilce, če se bo zgodila nesreča na cesti med Godovičem in Ajdovščino, pa tamkajšnje gasilce.

»Največji problem lahko nastane prav v primeru cestnih nesreč. Enota PGD Idrija bo morala uporabljati obvoze po lokalnih cestah, s tem pa se bo čas prihoda na kraj dogodka močno podaljšal, obenem pa zmanjšala možnost uspešnega posredovanja v primerih težjih poškodb ponesrečencev,« je pojasnil Bezeljak. Prilagoditev načina aktiviranja gasilskih enot je bila zato nujna. Lani so v času zapore posredovali pri dveh prometnih nesrečah, način hkratnega aktiviranja dveh enot, podoben letošnjemu, se je izkazal za učinkovitega.

Zala bo zaprta predvidoma do 1. septembra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zala bo zaprta predvidoma do 1. septembra. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Možno sodelovanje z ZD Ajdovščina in Logatec


Tudi v ZD Idrija lani niso imeli posebnih težav zaradi zapore glavne cestne žile med Godovičem in Idrijo. Vodja službe NMP Tine Pavšič je povedal, da bodo za prevoze pacientov v času zapore letos znova uporabljali predvidene obvoze po lokalnih cestah, se pravi prek Medvedjega Brda, Žirov, za prevoze s cerkljanske strani pa prek Kladja. »Če se bo pot prek obvozov, ki so predvideni ob popolni zapori skozi glavno prometno povezavo Idrije z Ljubljano, izkazala za težavno, bo treba razmisliti o prevozih v bolnišnico v Šempetru prek doline.«Zapora bo sicer podaljšala dostopni čas do obolelih oziroma poškodovanih, ki bodo v območju dostopa prek Zale, podaljšal se bo tudi čas prevozov bolnikov v Ljubljano in čas odsotnosti vseh ekip in reševalnih vozil, s katerimi razpolagajo v ZD Idrija.

»Z ZD Ajdovščina in ZD Logatec se sicer dogovarjamo za sodelovanje v primeru, ko bi urgentni zdravnik presodil, da bi zaradi nastalih okoliščin dostop naših ekip do morebitnega kraja nesreče ali lokacije obolele osebe trajal predolgo in bi bil dostop iz Ajdovščine oziroma Logatca hitrejši. V takem primeru bi za sodelovanje ZD Ajdovščina ali Logatec zaprosili prek ReCO Nova Gorica (112). O zapori je obveščena tudi HNMP,« je še povedal Pavšič.


Mesečno od 40 do 60 nujnih intervencij


Mesečno ima urgentna služba v ZD Idrija od 40 do 60 nujnih intervencij, ta številka se v poletnih mesecih nekoliko poveča. Ekipe ZD Idrija imajo v povprečju na mesec sto nujnih prevozov v Ljubljano (upoštevajoč prevoze iz PB Idrija, enot domov upokojencev in drugih ambulant), poleg tega pa opravijo še od 200 do 300 nenujnih prevozov, ki jih prepustijo tudi zasebnikom. V času zapore so julija in avgusta lani opravili še okrog 60 nujnih in okrog 150 nenujnih reševalnih prevozov.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: