Od čevljev za Bena Afflecka do zibelke za princa Georgea

Idrijske čipke so kot protokolarno in poslovno darilo romale na različne konce sveta.
Fotografija: Rdeči šal s priponko, kakršnega je prejela nekdanja ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. FOTO: Tina Koder Grajzar
Odpri galerijo
Rdeči šal s priponko, kakršnega je prejela nekdanja ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. FOTO: Tina Koder Grajzar

V Idriji se je sinoči začel festival idrijske čipke. Te dni bo mesto dihalo s ­ ­pisano nitjo in kleklji, mi pa smo po­iskali čipke, ki so jih dobili v dar visoki predstavniki držav, ki so obiskali Slovenijo, od predsednika ZDA do kraljeve družine.

»Čipko smo podarili, denimo, veliki vojvodinji Luksemburga oktobra 2001. Prejela je prt in šest prtičkov iz idrijske čipke. Japonskemu cesarju Akihitu smo podarili klekljano dišavno blazinico, oblikovano posebej zanj, princesa Kiko pa je prejela v dar klekljan šopek češnjevih cvetov,« so povedali na Protokolu RS. Toda seznam »slavnih« obdarovancev se s tem šele dobro začne. Nekdanja danska kraljica Margareta II. ima tekač iz idrijske čipke, prav tako nekdanja španska kraljica Sofija.

Metka Fortuna, vodja Čipkarske šole Idrija, je pojasnila, da so v njihovi šoli v zadnjih letih izdelali kar nekaj umetnin, ki so jih nato podarili visokim gostom, tudi slovenskim. »Nekdanji predsednik republike Slovenije Milan Kučan je prejel svileno kravato z idrijsko čipko, njegova žena Štefka pa bluzo s čipko. Barbara Miklič Türk je leta 2011 dobila usnjeno torbico z idrijsko čipko.«

Čebelice v okvirju je minister za kmetijstvo podarjal kot del promocije svetovnega dneva čebel. FOTO: Tina Koder Grajzar
Čebelice v okvirju je minister za kmetijstvo podarjal kot del promocije svetovnega dneva čebel. FOTO: Tina Koder Grajzar


Clintona v kopalnici navdušile brisače s čipko


V državnem protokolu izbirajo darila, ki poudarjajo slovensko kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino ter dosežke sodobne ustvarjalnosti; biti morajo kakovostna, funkcionalna in estetska hkrati ter seveda delo domačih rok. Vse to med drugimi združuje Vanda Lapajne, ki v središču Idrije s trgovino privablja poglede mimoidočih. Več kot 140 let dolga tradicija, ki so jo začeli predniki njenega moža Petra, je v tem času našla pot tudi k »slavnim«.

»Izdelali smo klekljane rokavice za britansko princeso Ano, večkrat smo pripravili različne izdelke, kot so prti, šali, za katere ne vemo, kam vse jih je 'odneslo'. Se pa spomnim, da smo izdelali komplet za nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona. Kopalni plašč z idrijsko čipko in set brisač.« Ko je namreč Clinton v kopalnici opazil zanimive izdelke, si jih je zaželel, in eden od kompletov je romal z njim in ženo Hillary v ZDA. V Idriji so zanju hitro izdelali še večji klekljan prt.

Vrednost takšnih daril je seveda mogoče oceniti v evrih, a je pomembnejši njihov simbolni pomen. So namreč najboljša promocija naše države.

Čevlji za Bena Afflecka. FOTO: Jaka Vinšek
Čevlji za Bena Afflecka. FOTO: Jaka Vinšek


Še ena od domačih mojstric Irma Vončina je imela »prste vmes« pri darilu, ki je leta 2013 romalo v Veliko Britanijo. Ob rojstvu princa Georgea je slovenski veleposlanik v Londonu prestolonasledniku Williamu in njegovi ženi Kate ob rojstvu prvorojenca podaril zibelko Kiara, ki jo je izdelala skupina slovenskih oblikovalcev in v katero so vpletli čipko, ter posteljnino z idrijsko čipko Irme Vončina.

Na japonski dvor so leta 2006 kot darilo ob poroki princese Sajako potovali tudi klekljane rokavice in robček s stiliziranim nageljnom, za oblikovanje in izdelavo je poskrbela Irma Vončina, ki je dejala, da »pride čipka prav vsem, ki imajo do nje neki odnos«. Igralec Ben Affleck je leta 2007 prejel v dar par čevljev z idrijsko čipko, ki jih je v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija izdelala oblikovalka Alja ­Viryent.

Čipka je lahko lepo in uporabno darilo. FOTO: Marko Feist 
Čipka je lahko lepo in uporabno darilo. FOTO: Marko Feist 


Za Jovankin prt 5000 ur dela


Najbolj znan protokolarni izdelek izjemne zgodovinske vrednosti je danes v Mestnem muzeju Idrija. To je Jovankin prt, protokolarni klekljan prt, ki meri 300 centimetrov v dolžino in 180 centimetrov v širino. Še bolj od teh številk je zanimivo število parov rok, ki so ga izdelovale kar 5000 ur. Pol leta ga je namreč klekljalo od 15 do 20 klekljaric. Prt, ki nekdanji ženi jugoslovanskega predsednika Josipa Broza - Tita nikoli ni bil izročen v trajno last, je sestavljen iz 46 klek­ljanih kosov, zraven spada 24 prtičkov s klekljano čipko.

Tina Koder Grajzar je še ena Idrijčanka, ki redno sodeluje s protokolom. Svilen šal iz studia Koder je polepšal modno garderobo španski kraljici Leticiji in drugim uglednim osebnostim. Tina je ob tem dodala, da je podarjanje avtorske čipke kljub formalnim okoliščinam pravzaprav osebno darilo, ki ima kot tako potencial ustvariti posebno vez med obema stranema.Če je vrednost idrijske čipke v Sloveniji zaradi zahtevnega vzdrževanja in »klasičnosti« morda tako nižje vrednotena, kot bi si čipka zaslužila, so poslovna in protokolarna darila način, da ji vsi skupaj pomagamo v svet. Ne nazadnje je morda prav nekdanja ameriška sekretarka Condoleezza Rice s svilenim šalom z idrijsko čipko navdušila še koga, da je po spletu ali celo v živo poiskal domače lokalne mojstrice in svojo garderobo obogatil s čipko.

»Čipka je majhnih dimenzij, peresno lahka, mirno gre lahko s človekom na letalo. Izraža neminljive vrednote – lepoto, dragocenost, dediščino,« je poudarila Tina Koder Grajzar.

Preberite še:

Komentarji: