Psihološka kriminalka za vrati knjižnice

Zaposlene slatinske knjižnice so ovadile direktorico, ker je pri sebi imela več mesecev knjižnični denar, vse ovadbe pa so bile zavržene.
Fotografija: Kaj vse se dogaja za vrati knjižnice, bodo inšpekcijske službe, ki si kljuke kar podajajo, še ugotavljale. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Kaj vse se dogaja za vrati knjižnice, bodo inšpekcijske službe, ki si kljuke kar podajajo, še ugotavljale. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Rogaška Slatina – Kazensko ovadbo, ki jo je zoper direktorico Knjižnice Rogaška Slatina Natašo Koražija vložilo šest zaposlenih, je tožilstvo zavrglo. Čeprav je direktorica denar iz blagajne imela pri sebi, skupaj je šlo za dobrih 5600 evrov, namreč ni dokazov, da ga je tudi uporabila. Denar je z zamikom, tudi večmesečnim, položila na račun knjižnice. V knjižnici zdaj obračunavajo.

Očitke na svoj račun je direktorica Nataša Koražija sama povzela v letnem poročilu knjižnice za lansko leto: »Odtujevanje denarja, kozmetične storitve na račun knjižnice, plačevanje kredita direktorice iz sredstev knjižnice, neupravičena odsotnost direktorice z delovnega mesta, prilagajanje inventure, prikrivanje dejstev, žalitve in šikaniranje zaposlenih ipd.« Vse očitke direktorica zavrača, s problemom denarja iz blagajne pa sta se od lanskega februarja ukvarjala policija in tožilstvo.

Zaposlene so direktorico ovadile, potem ko se je večkrat zgodilo, da denarja ni odnesla na banko, pravi ena izmed njih: »Vsakič je za polog denarja odgovorna druga. Večkrat se je Nataša ponudila, da ga bo ona odnesla, češ da ima opravke na banki. Potem se je izkazalo, da denarja sploh ni polagala na račun. S tem smo jo soočile in ji povedale, da jo bomo prijavile policiji, če se to še kdaj zgodi. Zaposlene smo namreč tiste, ki zaključimo blagajno in se podpišemo. Če denarja ne bi bilo, bi me odgovarjale. Ko se je zadeva ponovila januarja lani, smo jo prijavile.«

Ni dokazov, da bi denar uporabila

Kot ugotavlja tožilstvo, je direktorica od leta 2013 do januarja 2017 petnajstkrat prevzela denar, ki ga ni še isti dan položila na banko. Zneski so bili od skoraj 240 evrov do 780 evrov, enega je položila zgolj z enodnevnim zamikom, najdlje pa je imela denar pri sebi kar osem mesecev. Skupno je šlo za 5671 evrov. Kljub temu je tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo. Ugotovili so namreč, da je ravnala v nasprotju z internimi pravili, kar pa ni kaznivo dejanje.
Dodali so, da bi lahko šlo za poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja brez namena po prilastitvi, vendar tožilstvo opozarja, da ni dokazano, »da je ovadena zaupani ji denar tudi uporabila«.

Novi pritiski

Direktorica Koražijeva pravi, da nikjer ne piše, kdo sme nositi denar, in da je hotela zaposlenim le pomagati. Pravi, da je januarja lani denar v avtu pozabila: »To sem jim povedala, kuverto sem slikala, tudi na občini sem jo pokazala.« Kaj se je dogajalo v drugih primerih, ni znano: »Sploh se ne spomnim, da sem to bila jaz. Ne bom rekla, da morda nisem bila.« Pravi, da ne ve, kje je denar osem mesecev bil. Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi izginil, pa je izstrelila: »Pa ni. Tudi kriminalistom sem povedala, da bi zaposlenim denar lahko dala kot darilo. Tega vam pa niso povedali, ne? Iz tržnega dela si lahko javni zavodi izplačujejo uspešnost.« Priznava, da jim točno tega denarja ne bi mogla kar na roko izplačati in da jim uspešnosti do danes še ni izplačala: »Bila je kriza.«

Koražijeva denarja ne nosi več okoli, kot so se dogovorili na sestanku s predstavniki občine in zaposlenih. Ena izmed ovaditeljic je nad rezultatom zgrožena: »Niti v sanjah si nisem predstavljala, da bo ovadba zavržena. So se pa takoj po ovadbi začeli pritiski in mobing.« Kljuke si že nekaj mesecev podajajo tudi različni inšpektorji. Nepravilnosti, ki jih je ugotovil inšpektorat za delo, odpravljajo. Postavili so komisijo za ugotavljanje mobinga, vendar zaposlena opozarja, da ni primerno sestavljena: »V njej sedi odvetnica, za katero je direktorica pred vsemi povedala, da je to njena odvetnica.« Koražijeva pravi, da svoje odvetnice nima.

Direktorici občina še zaupa

Občina Rogaška Slatina – knjižnica deluje tudi v Rogatcu, kjer naj bi o knjižnici govorili na prihodnji seji – direktorici zaupa. Predsednik sveta zavoda, sicer tudi slatinski svetnik Anton Plevčak, je dejal, da je prvi hotel vedeti, kaj je z denarjem: »Saj ga je vrnila. Je pa tudi odnos zaposlenih do direktorice neprimeren.« Koražijeva ne odgovarja, kaj bo storila, da bi se odnosi izboljšali. Pravi celo, da so ti dobri, pa čeprav je sama ovadila eno izmed zaposlenih, tudi ta ovadba je bila zavržena. Morda bo lahko več povedal inšpektorat za delo, ki postopkov v knjižnici še ni končal.

Komentarji: