Šolsko ministrstvo bi za hotel plačalo trikrat več, kot je stal na dražbi

Dom Utrip na Prvinah: Podjetje DRS je iz stečajne mase hotel kupilo za 330.000 evrov, ministrstvo pa bi zdaj zanj plačalo 900 tisočakov.
Fotografija: Minister za šolstvo Jernej Pikalo je po koncu pogajanj izplačilo zadržal in naročil notranjo revizijo. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Minister za šolstvo Jernej Pikalo je po koncu pogajanj izplačilo zadržal in naročil notranjo revizijo. Foto Jože Suhadolnik

Zagorje – Ministrstvo za šolstvo je bilo za nakup hotela Dom Utrip na Prvinah pripravljeno plačati 900.000 evrov, kar je 570.000 evrov več, kot je zanj pred dvema letoma odštelo ljubljansko podjetje DRS. Pogajanja o nakupu so bila končana 15. novembra, na DRS so podpisali tudi pogodbo, nato se je posel ustavil. Minister Jernej Pikalo je po našem poizvedovanju izplačilo zadržal in naročil notranjo revizijo.

Poleg preplačila dodatno senco na načrtovani nakup meče dejstvo, da ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) oziroma Centra za šolske in obšolske dejavnost (CŠOD) ta objekt pred samo dvema letoma očitno ni zanimal. Leta 2016 je bil hotel Dom Utrip v stečajnem postopku namreč prodan za trikrat nižjo ceno od te, ki jo je bilo ministrstvo pripravljeno ljubljanski družbi DRS plačati zdaj. Stane Zevnik, podjetnik in nekdanji lastnik Hotela Dom Utrip, trdi, da bi »uradniki na MIZŠ in CŠO, če so se že vodilni menjali, zgodovino hotela morali poznati«, saj je obe instituciji nekoč »bombardiral« s prošnjami, da hotelu dodelijo status šole v naravi. Spomnimo, da je Jernej Pikalo na ministrskem mestu nasledil Majo Makovec Brenčič, ki je MIZŠ vodila do srede septembra, sedanji direktor CŠOD Brane Kumer je funkcijo prevzel leta 2017, direktorat za investicije je vodil generalni direktor Iztok Žigon, ki je zdaj v. d. direktorja direktorata, ministrstvo pa je pogajanja končalo že v času Pikalovega ministrovanja. Čeprav je pogodbo z DRS sklenil COŠD, Brane Ku mer, kakor pravi, dogajanj pred letom 2017 ne pozna, kot je dejal, pa o »zakletem« hotelu in njegovih možnostih tudi sodelavci ne vedo ničesar. Stane Zevnik pričakuje, da bodo revizorji natančno raziskali potek posla in razkrili tudi, zakaj se ministrstvo za hotel ni zanimalo leta 2016, zdaj pa bi ga trikratno preplačalo oziroma »v najboljšem primeru za le 360.000 evrov in omogočilo DRS, podjetju z enim zaposlenim, da čez noč za prav toliko obogati«.


 

Skrivnostna četverica


Kronologija dogajanja Foto Delo
Kronologija dogajanja Foto Delo


Minister Pikalo je z zahtevo za revizijo presenetil vse vpletene v nakup hotelskega bisera pod Čemšeniško planino, ki je prvotnega investitorja Zevnika stal dobra dva milijona evrov, a nikoli ni zaživel. Projektiran in grajen je bil kot otroški hotel, a investitorju nikoli ni uspelo, da bi za objekt dobil status šole v naravi. Hotel Dom Utrip se je leta 2015 znašel v stečaju, nato ga je leta 2016 za samo 330.000 evrov kupila družba DRS, registrirana za nespecializirano trgovino na debelo, z enim zaposlenim in štirimi lastnicami: Majo Glad, Alenko, Mašo in Dragi Dakič. Te so hotel državi letos tudi ponudile v odkup.

Pooblaščenec DRS je na začetku leta po navedbah direktorja CŠOD Braneta Kumra na naslov MIZŠ poslal ponudbo za odkup objekta, nato je ministrstvo z njo seznanilo še CŠOD. »Po ogledu hotela smo podali mnenje, da je lokacija z objektom, vključno z opremo, primerna za dejavnost javne službe šole v naravi,« navaja Kumer. Objekt ima 1200 kvadratnih metrov neto uporabnih površin, ob njem je 4100 kvadratnih metrov zemljišč. Pooblaščenec DRS, dodaja Kumer, jih je opozoril, da je družba v objekt v dveh letih, kar je bila lastnica, vložila še dobrih 209.000 evrov. Staneta Zevnika tolikšna vlaganja čudijo. Pojasnilo smo iskali tudi na DRS, a je naslov sedeža na Parmovi 53 v Ljubljani edini dostopen podatek v bazi Gvin. Ko smo eno od lastnic, Majo Glad, le priklicali – našli smo jo v imeniku s kontakti sodnih tolmačev na ministrstvu za pravosodje – si je ta za odgovor vzela »čas za premislek«. Medtem pa nam je uspelo izvedeti, kam je šlo 209.000 evrov.
 

Ob nakupu spregledali za 94.000 evrov napak


Za vse otroke, ki bi želeli v šolo v naravi, že leta primanjkuje prostora, a Dom Utrip na Prvinah za šolsko ministrstvo ni bil zanimiv, dokler jim ga v nakup ni ponudil DRS – po trikrat višji ceni kot v stečajnem postopku. Foto Polona Malovrh
Za vse otroke, ki bi želeli v šolo v naravi, že leta primanjkuje prostora, a Dom Utrip na Prvinah za šolsko ministrstvo ni bil zanimiv, dokler jim ga v nakup ni ponudil DRS – po trikrat višji ceni kot v stečajnem postopku. Foto Polona Malovrh


V sanacijo strehe in ostrešja je DRS brez DDV menda vložil skoraj 35.000 evrov, v sanacijo izolacijo kletne etaže še 74.000, sanacija popokane vodovodne in sanitarne instalacije pa naj bi jih stala 94.000, saj v času stečaja po besedah pooblaščenca DRS »nihče ni opazil, da je pozimi zmanjkalo plina«, nato je škoda nastala zaradi zmrzali. DRS je naštete »pomanjkljivosti«, kot je v dopisu državi še zatrdil pooblaščenec, ugotovil šele, ko je bil objekt že njegov … Četudi je DRS nakup hotela z vzdrževanjem stal 539.000 evrov, bi v primeru, da bi ga država kupila za 900.000, podjetje še vedno zaslužilo 360.000 evrov, kar je skoraj dvakratnik prihodka DRS leta 2017. Za MIZŠ pa preplačilo pomeni skoraj polovico zneska, ki ga na leto namenja nakupu učbenikov in učnih gradiv za vse prvošolčke v državi.
 

Slabi pogajalci?


Da CŠOD primanjkuje zmogljivosti, je znano že več let. Vsako leto zaradi pomanjkanja prostora zavrnejo tudi do 16 odstotkov vlog, pravijo na MIZŠ. Lani je po podatkih iz poslovnega poročila CŠOD v 24 objektih živelo 51.775 otrok, ki so ustvarili 217.564 prenočitev. Še tri tisoč otrok bi vsako leto lahko sprejeli tudi v hotelu Dom Utrip na Prvinah. Nedavna vladna odločitev, da v načrt razvojnih programov za leto 2018 na podlagi soglasja ministrstva za finance uvrsti tudi nakup hotela Dom Utrip, je naletela na veliko odobravanje – a le do trenutka, ko se je izvedelo, za koliko sta se z DRS izpogajala MIZŠ oziroma CŠOD.

Komentarji: