Varčni vrtci in šole, lepši Celjski dom

Med energetsko sanacijo javnih objektov bodo obnovili tudi zgodovinsko fasado nekdanjega simbola celjskega nemštva
Fotografija: Obnavljanje zgodovinske fasade Celjskega doma. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Obnavljanje zgodovinske fasade Celjskega doma. FOTO: Brane Piano

Celje – Mesto Celje skupaj z občinskim podjetjem nadaljuje z energetsko sanacijo vrtcev, šol in zgodovinske stavbe Celjskega doma, nekatera dela pa bodo končana že prihodnji mesec.

Sredi lanskega leta je ministrstvo za infrastrukturo občini za energetsko sanacijo stavb v javni lani dodelilo 1,6 milijona evrov nepovratnih sredstev, kar bo stalo skoraj 4,1 milijona evrov. Občinska Energetika mora zagotoviti dva milijona evrov, mestni proračun pa le še 0,5 milijona evrov. Prav toliko bo stala sanacija zgodovinske fasade Celjskega doma nasproti železniške postaje, ostalo pa je namenjeno energetski posodobitvi II. in IV. osnovne šole, osnovnima šolama Glazija in Hudinja, dvema enotama Vrtca Zarja in eni Vrtca Anice Černejeve.

Celjski dom, ob nastanku pred dobrim stoletjem poimenovan Nemška hiša, je bil kulturni simbol celjskih Nemcev pri železniški postaji, Slovenci pa so v protiutež postavili Narodni dom na drugi strani mestnega središča ob ljubljanski vpadnici, v katerem sta še danes vodstvo celjske občine in upravne enote.

Komentarji: