Kia niro samo na elektriko

Dve izvedbi dosega. V Sloveniji v začetku prihodnjega leta.
Fotografija: Kia niro v električni izvedbi bo pripravljena v dveh izvedbah dosega. FOTO: Kia
Odpri galerijo
Kia niro v električni izvedbi bo pripravljena v dveh izvedbah dosega. FOTO: Kia

Korejska znamka Kia je na razstavi električnih avtomobilov v Južni Koreji razkrila podobo popolnoma električne izvedbe svojega modela kia niro, ki se ponaša z velikim dosegom. Avtomobil, ki je v oblikovnem smislu neke vrste križanec, so doslej prodajali predvsem kot hibrid, pripravljen pa je tudi že kot priključni hibrid. Poslej bo  na voljo še v tretji, recimo ji najbolj alternativni različici.

Električni niro, ki so ga sicer napovedali že s konceptom na razstavi zabavne elektronike januarja v Las Vegasu, je delo Kiinih oblikovalcev v ZDA in Koreji, seveda pa je bistvo v novi generaciji električnega pogona. Akumulatorji iz litijevih polimerov bodo pripravljeni v dveh izvedbah, in sicer z zmogljivostjo 39,2 kWh, kar bo po novem merilnem WLTP ciklu omogočalo doseg do 350 km, in z zmogljivostjo 64 kWh, kar da bi z enim napolnjenjem zadostovalo za do 450-kilometrski doseg. V realnosti bosta dosega verjetno nekoliko nižja, a so to vseeno že velike številke. Po navedeni zmogljivosti akumulatorjev  je električni pogon soroden tistemu, kar je sestrska znamka Hyundai na marčni razstavi v Ženevi predstavila v modelu hyundai kona electric.

Avtomobil bodo evropski javnosti predstavili na septembrski razstavi v Parizu. Vsaj po navedeni zmogljivosti akumulatorjev pa lahko sklepamo, da je električni pogon zelo soroden tistemu, kar je sestrska znamka Hyundai na marčni razstavi v Ženevi predstavila v modelu hyundai kona electric. Najprej bodo električnega nira začeli prodajati doma, v Južni Koreji, do Slovenije pa naj bi pripeljal v začetku prihodnjega leta.

Komentarji: