Predstavitvena informacija

Miti o električnih avtomobilih: kateri so resnični?

E-mobilnost ni stvar prestiža ali obetajoča se vizija prihodnosti. Vožnja z električnim avtom je realnost, ki nam lahko izboljša kakovost potovanja.
Fotografija: Električni avtomobili imajo dovolj zmogljive baterije, da lahko z njimi opravite vse običajne poti. FOTO: ID.3
Odpri galerijo
Električni avtomobili imajo dovolj zmogljive baterije, da lahko z njimi opravite vse običajne poti. FOTO: ID.3

Predstavljajte si: sedite za krmilom vašega avtomobila. Skozi vetrobransko steklo se izmenjavajo slikoviti prizori spreminjajoče se okolice. Vožnja je mirna, brezskrbna in tiha. Z lahkoto se vaše misli zlijejo z zunanjostjo … nobenih skrbi. Samo varna vožnja, polna užitkov. Ne, ne sanjate. To je začetek vaše nove e-izkušnje.

Čas je, da končno porušimo vse mite o električni mobilnosti in vas navdušimo nad vožnjo prihodnosti.

Vožnja na elektriko je mirna, brezskrbna in tiha. FOTO: ID.3
Vožnja na elektriko je mirna, brezskrbna in tiha. FOTO: ID.3


Se mi sploh splača?


Ena od prvih skrbi vsakega bodočega lastnika električnega avtomobila je, ali bo z vožnjami na elektriko sploh privarčeval. Odgovor je v resnici dvakrat pritrdilen, saj bo prihranek kar na dveh ravneh – finančni in okoljevarstveni.

Da, e-vožnja je cenejša. Kakšen je mesečni prihranek, pa je odvisno predvsem od tega, kje in kdaj boste avto polnili. Na grobo pa takole: na domači polnilnici lahko strošek za prevoženih sto kilometrov ohranjamo med evrom in dvema evroma, tudi ob občasnem polnjenju na javnih AC-polnilnicah pa se da sto kilometrov prevoziti za manj kot dva evra. Natančnejši izračun boste lahko naredili, ko boste izbrali model in naredili načrt, kje ga boste največkrat polnili.

Vsekakor pa bo znesek občutno manjši od tistega, ki ga zdaj plačujete na bencinskih črpalkah. Pri trenutni ceni bencina vožnja z avtomobilom, ki ima porabo sedem litrov, preseže osem evrov na sto kilometrov. Šest evrov prihranka na vsakih sto kilometrov se ne sliši slabo, kajne?

 Z električnim avtomobilom pa bomo naredili tudi pomemben korak za čistejši jutri, saj lahko s tem korakom naredimo veliko spremembo.

 FOTO: e-UP
 FOTO: e-UP


Z elektriko na dopust?


Eden od večjih dvomov pri nakupu električnih avtomobila je nedvomno strah, da z njim ne bomo prišli daleč. Naj vas takoj navdušimo: strah je povsem odveč.

Električni avtomobili imajo namreč dovolj zmogljive baterije, da lahko z njimi opravite vse običajne poti - in še veliko več. Novi Volkswagen ID.3 - model s kapaciteto baterije 58 kWh - vas na primer popelje iz Ljubljane v Maribor in nazaj, pa v bateriji ostane energije še za opravke po vrnitvi. Doseg se razlikuje glede na številne dejavnike: način vožnje, hitrost, temperaturo ozračja, zimske ali letne gume ipd. A po uradni oceni proizvajalca lahko 80 odstotkov voznikov že z najmanj zmogljivo baterijo (45 kWh) prevozi od 230 do 330 km, z najbolj zmogljivo (77 kWh) pa od 390 do 550 km. In manjši modeli? VW e-Up (ali Škoda CITIGOe iV) bo med mestno in primestno uporabo z enim polnjenjem zlahka prevozil okoli 200 kilometrov.Ne samo na javnih polnilnicah, svoj električni avto lahko preprosto napolnite tudi na domači polnilni postaji ali v službi. FOTO: MOON
Ne samo na javnih polnilnicah, svoj električni avto lahko preprosto napolnite tudi na domači polnilni postaji ali v službi. FOTO: MOON


Kje naj polnim?


In tukaj razrešujemo še tretji najpogostejši mit, ki pravi, da je na voljo še vedno premalo polnilnic in da jih je težko najti. V resnici je zgodba popolnoma drugačna: sistem MOON charge vam omogoča, da v vsakem trenutku lahko preverite, kje lahko polnite svoje vozilo. V to omrežje je vključenih več kot 150 polnilnih postaj v Sloveniji in 190 na Hrvaškem.

Na voljo je uporaba klasičnih AC in hitrih DC polnilnih postaj, pri čemer se omrežje ves čas širi. Ponudnik kmalu načrtuje vklopitev še 200 polnilnic na naši strani meje, sledijo pa tudi druge sosednje države.

Ne samo na javnih polnilnicah, svoj električni avto lahko preprosto napolnite tudi na domači polnilni postaji ali v službi.sistem MOON charge vam omogoča, da v vsakem trenutku lahko preverite, kje lahko polnite svoje vozilo. FOTO: MOON
sistem MOON charge vam omogoča, da v vsakem trenutku lahko preverite, kje lahko polnite svoje vozilo. FOTO: MOON


Slaba izbira? Nikakor!


Karavana električnih vozil se veča iz dneva v dan, kar pomeni, da lahko nedvomno najdete takšnega, ki se bo najbolje podal vašim potrebam. Na voljo so namreč številni privlačni modeli, od Volkswagnovega znanilca nove e-dobe ID.3 in še nekoliko večjega ID.4, vsestranskega prostornega modela ŠKODA ENYAQ iV do e-trona, enega od lepotcev najvišjega razreda iz Audijeve ponudbe – danes je na voljo široka paleta vozil, prilagojenih najrazličnejšim željam in denarju, ki ga imate na voljo.