Predstavitvena informacija

Tudi v avtomobilski kabini je sporočilo jasno – težave

Aktualne podnebne spremembe so jasen dokaz, da v našem ozračju ni vse tako, kot bi moralo biti.
Fotografija: V AMZS servisnih delavnicah vam nudijo strokoven pregled in po potrebi tudi polnjenje klimatske naprave s plinom ter dezinfekcijo prezračevalnega sistema. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
V AMZS servisnih delavnicah vam nudijo strokoven pregled in po potrebi tudi polnjenje klimatske naprave s plinom ter dezinfekcijo prezračevalnega sistema. FOTO: Depositphotos

A sporočilo, da nekaj ni v redu, nam lahko sporoča tudi klimatska naprava. Je klimatska naprava v vašem avtu pripravljena na dolgo in vroče poletje?

Prihaja najbolj vroč del leta, v katerem ustrezno delujoča klimatska naprava ni zgolj stvar udobja, ampak tudi varnosti potnikov v kabini. Previsoka temperatura v vozilu namreč prinaša številne nevarnosti, ki neposredno vplivajo na zdravje in počutje, s tem pa na varnost vožnje. Ne gre pozabiti, da vročina povzroča nelagodje, nezbranost, utrujenost in podaljšuje reakcijski čas voznika – v skrajnem primeru lahko povzroči celo nevaren toplotni udar. Pod žgočim soncem parkiran avto voznika in potnike pričaka z razgreto notranjostjo, katere temperatura že po dobri uri lahko preseže 60 stopinj Celzija. Previdno torej pri prevozu otrok in hišnih ljubljencev. Temperatura se v parkiranem avtu pri 30 stopinjah ali več na soncu dvigne bliskovito hitro, kar pomeni, da je že 15 minut dovolj, da se čakajoči v zaprtem avtu znajde v resnih težavah.

Ekstremne temperaturne razlike in neposredna izpostavljenost zračnemu toku (pre)hladnega zraka škodujejo zdravju. Sodobni klimatski sistemi omogočajo zelo natančne nastavitve v korist udobja in zdravja.

Telo ni pripravljeno na ekstremne razlike: hladite z občutkom

Prijetne učinke klimatske naprave poznamo vsi, marsikdo pa se je že srečal tudi z manj prijetnimi posledicami skušnjave preveč agresivnega hlajenja v poletni pripeki. Ekstremne temperaturne razlike in neposredna izpostavljenost zračnemu toku (pre)hladnega zraka škodujejo zdravju. Prehlad, vnetje oči, ušes in celo angina so najpogostejše neprijetne posledice zlorabe mrzlega zraka v razgreti avtomobilski kabini. Zato je zelo pomembna pravilna uporaba klimatske naprave, hkrati pa tudi njeno brezhibno delovanje. To zagotovimo predvsem z rednim vzdrževanjem. Bližnjic pri tem ne sme biti, sicer je hitro (pre)vroče ali celo nevarno vroče.


Naročnik oglasne vsebine je AMZS