Se spomnite Milene iz Poletja v školjki?

V zvezdniški igralski zasedbi ameriškega filma sem zagledala znano slovensko ime.
Fotografija: Kaja Štiglic v enem najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih filmov Poletje v školjki. Na fotografiji s soigralcem Davidom Slugo.
FOTO: Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Kaja Štiglic v enem najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih filmov Poletje v školjki. Na fotografiji s soigralcem Davidom Slugo. FOTO: Promocijsko gradivo

Minuli konec tedna sem si na televiziji dvakrat ogledala ameriški film Brezpogojna ljubezen. Romantična komedija o potrti gospodinji srednjih let, ki jo zapusti mož, ima sicer zvezdniško zasedbo, a nobene zares dobre kritike.

Pop TV je med igralsko zasedbo takoj za Kathy Bates in Rupertom Everettom zapisala znano slovensko ime: Kaja Štiglic.
Pozorno sem spremljala film, da bi prepoznala Mileno, s katero smo pred 35 leti preživeli Poletje v školjki. Nisem je našla, zato sem drugi večer z daljincem forenzično raziskovala prizor za prizorom. Pokazalo se je, da nastopi le v filmski špici, ko ob Jonathanu Pryceu na oblakih odpleše uspešnico Hitchcock Railway. Špica je bila za televizijsko predvajanje očitno skrajšana, Kaja Štiglic odrezana, prizor, ki ga imajo nekateri za najboljši del filma, sem si morala ogledati na youtubu.

Kaja Štiglic je bila junakinja enega od najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih filmov, ki ga je sredi osemdesetih let režiral njen oče in postavil na morje mladostniško akcijo, romanco, glasbo in ples. Mladi igralci so bili čez noč zvezdniki, mi vsi pa zaljubljeni vanje. Kaja Štiglic je še kot najstnica sledila svojim plesnim sanjam v London, nato v ZDA, in za njo so izginile vse sledi. Da pleše in ima podjetje, je približno vse, kar vemo o njej.

A tako »nefilmsko« se je zgodilo z večino otroških zvezd priljubljenih slovenskih filmov. V Poletju v školjki je igral še David Sluga, ki je danes odvetnik, Matija Barl je z enajstimi leti zaslovel kot prvi Kekec, a potem dolgo živel in delal v Nemčiji kot producent, Matic iz Sreče na vrvici, Matjaž Gruden, je pravnik in zaposlen v Svetu Evrope, najbolj znana slovenska Vesna, Metka Gabrijelčič, se je potopila v anonimnost takoj, ko so ugasnile kamere. Tudi Bogdan Lubej, ki je še ne štirileten nastopil v filmu Ne joči, Peter, se nikoli več ni vrnil v filmski svet. Čeprav je od njegovega debija minilo skoraj šestdeset let, bo vedno ostal deček, ki je izrekel znamenito vprašanje v slovenski filmski zgodovini.
 

Preberite še:

Komentarji: