Kako do medicinskih pripomočkov?

Odgovarja Tamara Bokalič iz podjetja Soča oprema, d. o. o.
Fotografija: Karikatura Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura Marko Kočevar

Bodimo konkretni: kaj narediti, če starejši potrebuje hojico ali morda prenosno stranišče ali če bi svojcem visoka postelja olajšala skrb za mamo, ki je obležala? Kakšen je postopek, da pridemo do medicinskih pripomočkov z naročilnico ZZZS?

Tamara Bokalič Foto Osebni arhiv
Tamara Bokalič Foto Osebni arhiv

Medicinski pripomočki v domačem okolju niso namenjeni le invalidom in bolnikom po poškodbah ali operativnih posegih, temveč vsem starejšim, da si tako zagotovijo varno domače okolje in čim dlje ostanejo samostojni pri dnevnih aktivnostih.

Pripomočke za hojo in gibanje (bergle, hoduljo, rolator, invalidski vozički, električni skuter), nego (negovalno posteljo s trapezom in ograjico, mizico, blazino proti preležaninam, sobno dvigalo za premeščanje) in osebno higieno (toaletni stol, nastavek za toaletno školjko, sedež za tuš kabino ali kopalno kad, dvigalo za kad) je mogoče dobiti na naročilnico za medicinski pripomoček, ki jo predpiše osebni zdravnik ali zdravnik specialist s svojega delovnega področja. Večino osnovnih pripomočkov lahko predpiše osebni zdravnik in se takoj brezplačno prejmejo v specializirani trgovini z medicinskimi pripomočki, ki je pogodbeni dobavitelj ZZZS. V okviru cenovnega standarda ZZZS je brez doplačila na voljo pestra izbira različnih modelov in izvedb posameznega pripomočka, možna pa so tudi doplačila za nadstandardne izvedbe z več funkcijami ali morda lepšim videzom pripomočka.

So v tem primeru medicinski pripomočki zastonj? Kdaj pa jih moramo plačati?

Podjetje Soča oprema je pogodbeni dobavitelj ZZZS, tako lahko v Ljubljani, Mariboru, Kočevju ali Murski Soboti brezplačno prejmete pripomočke z naročilnico za medicinski pripomoček ZZZS ali pa samoplačniško. Vseh pripomočkov ni mogoče dobiti na naročilnico, bodisi zaradi medsebojnega izključevanja bodisi zaradi zdravstvenega stanja. V Soča opremi imamo sistem preskrbe s pripomočki poleg takojšnjega samoplačniškega nakupa prilagojen tudi tistim uporabnikom, ki bodo pripomoček potrebovali krajše obdobje ali pa je zanje enkraten takojšen nakup prevelik finančni izdatek. Tako omogočamo samoplačniško izposojo pripomočkov z možnostjo kasnejšega odkupa v trajno last, če je potreba po pripomočku dolgotrajnejša.

Kako vemo, kakšen pripomoček izbrati?

Če babica potrebuje hoduljo s kolesi (rolator) za odhod na pošto ali v trgovino in bo z njo bolj gotova tudi na sprehodu, svojci ne vedo, ali bo hoduljo sprejela, zato je ne želijo kar takoj kupiti. A to ni problem, saj si takšno hoduljo lahko samoplačniško izposodijo in za njo plačajo dnevno izposojnino. Če bo babici hodulja ustrezala, lahko svojci bodisi še naprej plačujejo dnevno izposojnino bodisi jo na koncu odkupijo (neke vrste obročno odplačevanje) ali pa seveda plačajo takoj. Pred odločitvijo o nakupu ali nadaljnji samoplačniški izposoji svetujemo, da povprašajo babičinega osebnega zdravnika, ali ji za hoduljo lahko predpiše naročilnico za medicinski pripomoček, tako da jo bo babica prejela popolnoma brezplačno.

Hodulje si je mogoče izposoditi. Foto Blaž Samec
Hodulje si je mogoče izposoditi. Foto Blaž Samec

Drugi primer: iz bolnišnice svojcem sporočijo, da oče odhaja čez dva dni domov in potrebuje pomoč pri negi, zato bi potrebovali prilagodljivo negovalno posteljo. Svojcem svetujemo, da se obrnejo na izbranega osebnega zdravnika, da predpiše naročilnico za negovalno posteljo z dodatki. Sočasno naj pokličejo specializirano prodajalno, kjer se dogovorijo bodisi za osebni prevzem pripomočkov bodisi za dostavo z montažo na dom.

Vaše podjetje je največje podjetje za dobavo medicinskih pripomočkov posameznikom. Katere informacije po vaši oceni stranke najbolj pogrešajo oziroma jim najbolj koristijo?

Za celovito predstavitev vseh pravic do medicinskih pripomočkov na naročilnico ZZZS v podjetju Soča oprema že vrsto let izdajamo Priročnik za izdajo in izposojo medicinskih pripomočkov, ki je brezplačno na voljo vsem uporabnikom, svojcem in tudi zdravstvenim delavcem. V njem so predstavljene vse informacije, kako pridobiti medicinske pripomočke, katere pripomočke lahko predpiše izbrani osebni zdravnik, katere so šifre in zdravstvena stanja, informacija, ali se pripomoček prejme v trajno last ali na izposojo, ter kako je s servisiranjem in vzdrževanjem pripomočkov. Ob 30-letnici delovanja podjetja smo izdali novo izdajo priročnika, ki vam ga brezplačno pošljemo po pošti, če nam svoje podatke sporočite na 01 437 42 52.

Komentarji: