S kolesom po kraljevi turi

Turistična regija Hochkönig se lahko pohvali s kar 340 kilometri planinskih in kolesarskih poti.
Fotografija: Posebnost je turistična zeliščarska ponudba. FOTO: Drago Bulc
Odpri galerijo
Posebnost je turistična zeliščarska ponudba. FOTO: Drago Bulc

Na Solnograškem je smučarsko središče, ki večini Slovencev ni prav zelo poznano. Največji kraj tam je Maria Alm, nekako v sredini in visoko nad drugimi hribi pa dominira 2941 metrov visok Hochkönig (dobesedni prevod bi bil Visoki kralj), po katerem so dali ime celotni turistični regiji. A zimska sezona, ki se zdaj sicer vse bolj bliža, ni vse, kar ponujajo. Z družbo smo sklenili kraj obiskati tudi poleti, saj imajo polno planinskih in kolesarskih poti.

Čeprav so gorski vršaci tako kot povsod v Alpah v najvišjih legah kamniti in strmi, tako je tudi okrog Hohköniga, pa so nižjeležeči vrhovi in pobočja gora do dolin pretežno poraščeni z gozdovi in zelenimi travniki. Tako kot povsod pri naših sosedih so planinski pašniki polni govedi in drobnice, večina planšarij pa je odprtih za turiste. Poleg planšarskih koč je v zelenem delu gora tudi veliko planinskih koč. In kar najbolj navdušuje, urejeni so v planinskem slogu in skoraj v celoti so zgrajeni iz lesa. Vsi po vrsti pa so okrašeni z obilico cvetja.

Pozimi smuči, poleti kolo

Do planšarij so iz doline speljane lepo urejene ceste in planinske poti, ki se pogosto vijejo med visokimi smrekovimi gozdovi. Vseh skupaj jih je kar 340 kilometrov in so zelo dobro označene in na nevarnih mestih, ki jih je sicer malo, tudi zelo dobro zavarovane.

Proge, po katerih se pozimi podijo smučarji, se poleti spremenijo v poti, idealne za gorsko kolesarjenje. Ker niso preveč strme, jih zmorejo tudi tisti z manj kondicije nabiti gorski kolesarji, z e-kolesi pa so dostopna tako reko vsakomur. Kolesarske poti in steze so odlično označene in opremljene s kar 24 servisnimi postajami, ki so opremljene z električnimi polnilnicami in z orodjem za najnujnejša popravila. Za vse kolesarske ture si lahko najamete tudi vodnika, vse vodene ture pa imajo predvidene tudi kulinarične postanke, na katerih spoznate lokalne dobrote, ki so prirejene modernim športnim želodcem. Ponudniki so se s svojo ponudbo prilagodili tudi vegetarijancem in veganom, ki jih je med rekreativci vse več.

Na turističnih kmetijah je mogoče ugodno dobiti nastanitev. FOTO: Drago Bulc
Na turističnih kmetijah je mogoče ugodno dobiti nastanitev. FOTO: Drago Bulc

Za tiste, ki se zaradi dobre označenosti prog odločijo, da bodo kolesarili sami, z družino, prijatelji in znanci, pa je na voljo kar 26 prog, ki so dolge od 3,3 do 142 kilometrov.

Zelena devetka

Poleg številnih kulinaričnih tur, ki jih lahko opravite peš ali s kolesom, je največja posebnost počitniške regije, ki se razteza po dolinah in v večini po gorskih pobočjih od Mülbacha prek Dientna do Maria Alma, turistična zeliščarska ponudba. Kdor bi rad spoznal gorsko zdravilno cvetje in zelišča, naj se odloči za pohod Zelena devetka. Sestavljen je iz devetih etap, ki vključujejo oglede kar 16 gorskih travnikov, polnih planinskega cvetja in zdravilnih zelišč. V kočah poleg njih organizirajo tečaje in delavnice v poznavanju zdravilnih zelišč, na koncu pa iz njih ter drugih planinskih sestavin pripravijo okusne jedi.

In še namig glede nastanitev. V turistični regiji Hochkönig prenočujete in se prehranjujete na precej poceni turističnih kmetijah, pa seveda tudi v izredno lepo urejenih in še vedno domačnih hotelih z raznovrstno ponudbo najrazličnejših storitev. V tem primeru pa so cene seveda tem prestižnim doživetjem primerne.

Komentarji: