Bog živi kraljico ... in Harryja

Princ Harry in njegova 92-letna babica sta najbolj priljubljena človeka z Windsorja, je pokazala raziskava javnega mnenja. Je pa Harry tudi najbolj priljubljen Britanec.
Fotografija: Princ Harry je poleg babice, kraljice Elizabete najbolj priljubljen britanski »človek z dvora«. FOTO: Pool/Reuters
Odpri galerijo
Princ Harry je poleg babice, kraljice Elizabete najbolj priljubljen britanski »človek z dvora«. FOTO: Pool/Reuters

Princ Harry, ki se bo z zaročenko Meghan Markle poročil v soboto, je poleg babice, kraljice Elizabete, najbolj priljubljen britanski »človek z dvora«, je pokazala raziskava podjetja Ipsos Mori s sedežem v Londonu (to je specializirano za raziskavo globalnih trgov in javnega mnenja). Izvedli so jo v 28 državah, v njej je sodelovalo skoraj 21.000 ljudi, mlajših od 65 let, pokazalo pa se je, da imajo ljudje o članih britanske kraljeve družine razmeroma dobro mnenje; 35 odstotkov vprašanih je »modrokrvnikom« precej naklonjenih, le enajstim odstotkom vprašanih pa so bolj ali manj zoprni.

Kljub vsemu je skoraj polovica vprašanih odvrnila, da do britanske kraljeve družine ne goji kakšnih omembe vrednih čustev oziroma so ta nevtralna, podobno je kotiralo tudi zanimanje za Harryjevo poroko v soboto na gradu Windsor. Le eden od štirih vprašanih je pokazal izrazito zanimanje za sobotni dogodek, o katerem se že nekaj mesecev intenzivno razpravlja, poroča, piše ..., in to po večini v svetovnih medijih, 67 odstotkov pač ne.

Se je pa pokazalo, da so britanski dvorjani najbolj priljubljeni v Romuniji, Saudski Arabiji, Indiji in ZDA, najmanj pa v Španiji in Argentini. Princ Harry in njegova 92-letna babica sta, kot že zapisano, najbolj priljubljena človeka z Windsorja, je pa raziskava pokazala tudi, da je Harry najbolj priljubljen Britanec, medtem ko je Kate, žena Harryjevega starejšega brata Williama, najbolj priljubljena v ZDA, zato pa toliko manj njen tast, prestolonaslednik, princ Charles, ki si je nabral daleč najnižji odstotek priljubljenosti.

Meghan Markle in princ Harry FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Meghan Markle in princ Harry FOTO: Peter Nicholls/Reuters


Harryjeva bodoča žena Meghan Markle, ki slovi po simpatičnosti, opazni že na prvi pogled, uživa simpatije 29 odstotkov vprašanih, okoli deset odstotkov vprašanih jih meni ravno obratno, medtem ko – spet – več kot 60 odstotkov nima o njej nikakršnega mnenja. »Mednarodni ugled britanske kraljeve družine se krepi predvsem zaradi priljubljenosti kraljice in mlajše generacije, kar ji zagotavlja trdne temelje tudi v prihodnje in odseva sloves, ki ga uživa v svetu,« je ne brez ponosa povedal Gideon Skinner iz podjetja Ipsos Mori.

Komentarji: