Cosby dobil od tri do deset let zaporne kazni

Obramba je že napovedala, da se bo na odločitev pritožila.
Fotografija: 81-letnik bo moral do konca življenja vsako četrtletje poročati oblastem o svojem početju, njegovo ime pa bo prikazano v registru spolnih prestopnikov, ki se pošlje sosedom, šolam in žrtvam. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Odpri galerijo
81-letnik bo moral do konca življenja vsako četrtletje poročati oblastem o svojem početju, njegovo ime pa bo prikazano v registru spolnih prestopnikov, ki se pošlje sosedom, šolam in žrtvam. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters

Sodnik Steven O'Neill je dejal, da je ameriški igralec Bill Cosby spolni napadalec. To pomeni, da bo moral 81-letnik do konca življenja vsako četrtletje poročati oblastem o svojem početju, njegovo ime pa bo prikazano v registru spolnih prestopnikov, ki se pošlje sosedom, šolam in žrtvam. Televizijski zvezdnik bo moral v zapor, saj so mu na sodišču v Pensilvaniji dosodili od tri do deset let zaporne kazni in plačilo 25 tisoč dolarjev kazni.

Obramba je že napovedala, da se bo na odločitev pritožila, Cosby pa med tem ne bo upravičen do odhoda na prostost ob plačilu varščine, poroča tiskovna agencija AP.

Tožilci so zahtevali pet do deset let zaporne kazni, obramba pa je želela Cosbyja poslati domov v hišni pripor, njihov argument je med drugim bil, da so »možnosti, da Cosby še kdaj ponovi prekršek, izjemno majhne, saj je star 81 let, slep in pri hoji potrebuje pomoč«.

Andrea Constand je Billa Cosbyja obtožila spolne zlorabe leta 2005. Ameriški igralec je žrtvi v zunajsodni poravnavi plačal 3,4 milijona dolarjev (2,8 milijona evrov), čeprav je ves čas zanikal, da bi jo omamil in spolno zlorabil. Trdil je celo povsem nasprotno – Costandova naj bi v spolni odnos privolila. Prvo sojenje se je končalo brez razsodbe, ker se poroti ni uspelo poenotiti v sodbi, na ponovljenem sojenju pa je Cosbyja porota spoznala za krivega v vseh treh točkah obtožnice.  

Cosbyja je sicer podobnih dejanj javno obtožilo okrog 60 žensk.

Komentarji: