Emily Harrington, najbolj drzna plezalka v moškem svetu

Znameniti monolit El Capitan je po smeri Golden Gate preplezala v prostem slogu v manj kot 24 urah. Prva ženska in četrta na svetu.
Fotografija: Emily je pri njenem podvigu varoval izjemni Alex Honnold, ki je El Capitan prvi preplezal v prostem slogu brez varovanja. FOTO: Wikimedia
Odpri galerijo
Emily je pri njenem podvigu varoval izjemni Alex Honnold, ki je El Capitan prvi preplezal v prostem slogu brez varovanja. FOTO: Wikimedia

Tudi danes obstajajo izzivi, s katerimi se človek, ki jih premaga prvi, zapiše v zgodovino. Takšen podvig je pred kratkim uspel 34-letni plezalki Emily Harrington iz Kolorada. Je prva ženska, ki je znameniti monolit El Capitan po smeri Golden Gate preplezala v prostem slogu v manj kot 24 urah. Njen uradno zapisani čas je 21 ur in 13 minut. Pred njo so vrh v prostem slogu ­osvojile tri plezalke, med njimi Lynn Hill leta 1992.

Doslej je bil ta izziv domena peščice moških: v manj kot 24 urah so El Capitan osvojili trije, Emily Harrington­ je s svojim dosežkom četrta. 914 metrov visoka in skorajda navpična skala v nacionalnem parku Yosemite so sanje številnih plezalcev, a večina se je loti v zmernem tempu.

Ni sicer vse šlo gladko, v nekem trenutku je plezalki zdrsnilo, a jo je zadržala vrv, s katero jo je varoval svetovno znani plezalec Alex Honnold. Sam je steno v prostem slogu in brez varovanja prvi na svetu preplezal pred tremi leti, o čemer so posneli dokumentarec Free Solo. Emily Harrington se je srečno povzpela tudi čez tisti del, na katerem ji je lani, ko je prvič poskusila, zdrsnilo in je zaradi poškodb namesto na vrhu končala v bolnišnici.

»Ko sem si prvič postavila cilj v prostem slogu preplezati El Capitan v enem dnevu, nisem verjela, da zmorem,« je zapisala na instagramu. Čeprav, kot piše, ni imela spretnosti niti priprav­ljenosti, da bi se tako hitro povzpela po tako visoki steni, se je odločila za podvig. »Nemogoče sanje nas izzivajo, da presežemo to, kar smo zdaj, in spoznamo, ali lahko postanemo boljša verzija nas samih,« je zapisala.

Komentarji: