Epstein je žrtvi spolne zlorabe za molk plačal 500.000 dolarjev

Giuffrejeva trdi, da jo je Epstein posojal za spolne odnose prijateljem, med katerimi je bil menda tudi princ Andrew, ko je bila še mladoletna.
Fotografija: Princ je zaradi obtožb leta 2019 odstopil od vseh javnih dejavnosti kot član britanske kraljeve družine. FOTO: Steve Parsons/AFP
Odpri galerijo
Princ je zaradi obtožb leta 2019 odstopil od vseh javnih dejavnosti kot član britanske kraljeve družine. FOTO: Steve Parsons/AFP

V okviru tožbe Virginie Giuffre proti britanskemu princu Andrewu zaradi domnevne spolne zlorabe je bil v ponedeljek objavljen sporazum iz leta 2009, po katerem je Jeffrey Epstein tožnici za odstop od tožbe zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja in molk plačal 500.000 dolarjev.

Giuffrejeva trdi, da jo je Epstein posojal za spolne odnose prijateljem, med katerimi naj bi bil tudi princ Andrew, ko je bila stara 17 let, torej še mladoletna. Trdi tudi, da se je princ Andrew zavedal, da še ni bila polnoletna. Princ vse obtožbe zanika.

Njegovi odvetniki so oktobra v zahtevi, naj sodišče zavrže tožbo, trdili, da Giuffrejeva s tožbo krši določila sporazuma o poravnavi z Epsteinom. V tem se je strinjala, da bo vzela denar in ne bo več tožila Epsteina ali kogarkoli drugega v zvezi z domnevnimi spolnimi zlorabami.

V sporazumu piše, da gre za končno rešitev zahteve po odškodnini, vložene na Floridi, in se ne sme vzeti kot priznanje krivde katerekoli strani ali uporabiti v morebitnih kazenskih postopkih proti Epsteinu. Odvetnik Giuffrejeve David Boies je sporočil, da dogovor nima zveze s tožbo proti princu, ker ga ne omenja izrecno. Princ o dogovoru menda ne ve nič.

Giuffrejeva trdi, da jo je Epstein posojal za spolne odnose prijateljem. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Giuffrejeva trdi, da jo je Epstein posojal za spolne odnose prijateljem. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters

Danes bodo na newyorškem sodišču zaslišanja odvetnikov obeh strani v civilni tožbi Giuffrejeve proti britanskemu princu. Če njegovi odvetniki ne bodo prepričali sodišča, da zavrže tožbo, se bo sojenje začelo med septembrom in decembrom letos. Princ je zaradi obtožb leta 2019 odstopil od vseh javnih dejavnosti kot član britanske kraljeve družine.

Epsteina so zaradi spolnih zlorab preganjali že pred desetletjem in pol na Floridi. Takrat je imel dobre zveze s tožilci in je priznal le sodelovanje v prostituciji in se izmazal tako rekoč brez kazni. Leta 2019 je bil obtožen spolnih zlorab mladoletnic in trgovine z ljudmi in so ga aretirali, nato se je v zaporu obesil.

Pred kratkim je newyorška porota njegovo nekdanjo ljubimko in dolgoletno sodelavko Ghislaine Maxwell spoznala za krivo sodelovanja pri spolnih zlorabah mladoletnic. Pozornost v zvezi z Epsteinovimi zlorabami se je zdaj spet usmerila k princu Andrewu.

Preberite še:

Komentarji: