Fenomen BTS ali »ljubi samega sebe« (FOTO in VIDEO)

Ena najbolj znanih K-pop skupin je na turneji v Evropi. Ta mesec jih je ameriška revija Time izbrala za voditelje naslednje generacije.
Fotografija: Na začetku niso dobivali dobrih kritik. Toda fantje so odraščali, dozorevali in predvsem marljivo delali, vse dokler niso leta 2016 svoje lastne identitete uveljavili z uspešnico Mar nimam prav?.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na začetku niso dobivali dobrih kritik. Toda fantje so odraščali, dozorevali in predvsem marljivo delali, vse dokler niso leta 2016 svoje lastne identitete uveljavili z uspešnico Mar nimam prav?. FOTO: Reuters

Po centru za nujno medicinsko pomoč v enem od ameriških mest je nekega junijskega dne odmevala pesem Magic Shop. Slišati jo je želel dvajsetletnik, ki mu je zdravniška ekipa pravkar rešila življenje, potem ko se je hotel ubiti. Bil je zmeden in nesrečen. Če mu je že dano živeti, je pojasnil, mora slišati nekaj lepega in opogumljajočega.

Fant, okoli katerega so stali objokani starši in zaskrbljeni zdravniki, je zapel skupaj z BTS, južnokorejsko hiphop skupino, katere pesem Čarobna prodajalna je postala uspešnica letošnje pomladi. »Daj, naredimo vrata v tvojem srcu,« je odmevalo po bolnišničnem hodniku. »Daj, odprimo vrata in tam nas bo pričakala čarobna prodajalna.« Pesem je vračala vero v življenje. To je bil le eden od številnih dogodkov, ki jih je južnokorejska vlada navedla kot argument, da se sedmerici mladeničev, ki sestavljajo skupino, dodeli red za zasluge v kulturi. Petindvajsetletna Džin in Suga, 24-letna J-Hope in RM, 23-letni Džimin, 22-letni V in 21-letni Džung Kuk so postali najmlajši dobitniki tega visokega priznanja, ki ga v Seulu podeljujejo najbolj zaslužnim umetnikom za širjenje korejske kulture in korejskega jezika po svetu.


 

Voditelji naslednje generacije


Uspešnice skupine BTS so v glavnem v korejščini, vendar na milijone njihovih oboževalcev po vseh celinah to ne ovira, da ne bi prepevali verzov, ki jih ne razumejo, a so jih prebrali v prevodu. Sedmerica Korejcev ni nekaj posebnega samo zaradi tega, ker se njihovi albumi tako dobro prodajajo. Ta mesec jih je ameriška revija Time izbrala za »voditelje naslednje generacije«, saj ne le določajo smernice na svojem področju delovanja, temveč tudi spreminjajo svet okoli sebe.

Kako? Čeprav so se mnogi še do nedavnega spraševali, ali je tisto, kar ponuja skupina BTS, v resnici nekaj novega in dragocenega, ali pa je vse to zgolj privlačno, a v svetu popa že videno, je njihova trilogija Ljubi samega sebe, ki je izšla pred enim letom, v hipu odpihnila vse dvome in dala jasno vedeti, da gre za iskreno energijo s pomembnim sporočilom, da je mogoče žalost spremeniti v upanje in da se različnosti na koncu spremenijo v splošno podobnost.

Na začetku niso dobivali dobrih kritik. Toda fantje so odraščali, dozorevali in predvsem marljivo delali, vse dokler niso leta 2016 svoje lastne identitete uveljavili z uspešnico<em> Mar nimam prav?</em>.<br />
FOTO: Reuters
Na začetku niso dobivali dobrih kritik. Toda fantje so odraščali, dozorevali in predvsem marljivo delali, vse dokler niso leta 2016 svoje lastne identitete uveljavili z uspešnico Mar nimam prav?.
FOTO: Reuters


»Neodvisno od tega, kdo si, od kod si, kakšne barve je tvoja koža in katerega spola si, govori zase, poišči svoje ime in svoj glas,« je 24. septembra dejal RM – oziroma Kim Nam Džun, kot se v resnici imenuje – na generalni skupščini Združenih narodov. Sedem mladeničev je v New York pripotovalo na povabilo Unicefa in se vpisalo v zgodovino kot prva K-pop skupina, ki je prek svetovne organizacije nagovorila svetovno javnost in jo pozvala k ustavitvi sleherne oblike nasilja proti otrokom in najstnikom. Njihova glasba je prerasla v gibanje. RM je pojasnil, da si želi BTS izboljšati svet, s tem ko mlade opominja, da se »resnična ljubezen začne z ljubeznijo do samega sebe«. Seveda pri tem ni imel v mislih sebičnega obračanja k sebi, temveč graditev samozavesti in samospoštovanja kot temeljev strpnosti med ljudmi. Z nastopom sedmih Korejcev, ki so imeli ob tej priložnosti na sebi primerne črne obleke in bele srajce, so Združeni narodi začeli svetovno kampanjo, poimenovano Generation Unlimited.

Dan po tem, ko so jim prejšnji ponedeljek dodelili priznanje južnokorejske vlade, se je skupina BTS napotila v Evropo. Pravzaprav je to nadaljevanje njihove svetovne turneje z naslovom Love Yourself. V tej etapi so najprej dva večera zapored napolnili londonsko areno 02, nato so konec tedna preživeli v Amsterdamu, včeraj in danes nastopajo v Berlinu, v petek in soboto pa se bodo v Parizu poslovili od Evrope in se napotili v Tokio. Vstopnice za vse koncerte do konca leta so razprodane.

Pevci so prvi predstavniki K-popa, korejske pop glasbe, ki so bili povabljeni na sedež Združenih narodov. Septembra so imeli govor ob predstavitvi Unicefovega svetovnega partnerstva na zasedanju generalne skupščine. FOTO: Reuters
Pevci so prvi predstavniki K-popa, korejske pop glasbe, ki so bili povabljeni na sedež Združenih narodov. Septembra so imeli govor ob predstavitvi Unicefovega svetovnega partnerstva na zasedanju generalne skupščine. FOTO: Reuters


Bangtan Sonjeondan


In medtem ko glasbeni kritiki že nadvse pozitivno pišejo o njihovih nastopih (tudi o prvem v Londonu, pred katerim se je Džung Kuk v garderobi poškodoval, tako da je moral na odru dve uri sedeti), proučevalci »fenomena BTS« poudarjajo, da je njihova posebnost v tem, da mlade spodbujajo h konkretnim akcijam, s katerimi lahko spremenijo svoje življenje in svet okoli sebe. Tudi oni prepevajo o tesnobi, strahu in razočaranju mladih, pravi Li Dži Joung, profesorica filozofije na univerzi Sedžong in avtorica knjige BTS revolucija v umetnosti. »Vendar je skupina BTS znana po tem, da svojim oboževalcem hkrati ponuja ključ za rešitev problema.«

BTS je kratica za Bangtan Sonjeondan, kar v angleščini pomeni »Bulletproof Boy Scouts«. Kot večino K-pop skupin je tudi njih ustanovila producentska hiša, ki je leta 2010 razpisala avdicijo, izbrala sedem fantov, jim predpisala triletno izpopolnjevanje in šele junija 2013 objavila njihov prvi singel Ni več sanj. Na začetku niso dobivali dobrih kritik. A fantje so odraščali, dozorevali in predvsem marljivo delali, vse dokler niso leta 2016 svoje lastne identitete uveljavili z uspešnico Mar nimam prav?, v kateri se sprašujejo, kako lahko svet ostaja ravnodušen ob vseh grozljivih novicah, ki jih objavljajo mediji.

Z naslednjim albumom, Krila, so že poleteli k svetovni slavi. A šele z Love Yourself so se povzpeli na vrh glasbenih lestvic. Razglasili so jih za »družbene umetnike«. BTS poziva k individualni revoluciji. Kako biti boljši človek, se sprašujejo in dajejo odgovore, mladi po vsem svetu pa jih poslušajo in slišijo. V svojih srcih odpirajo vrata in takoj je vse videti povsem drugače. Tako se začne sprememba.

Dan po tem, ko so jim dodelili priznanje južnokorejske vlade, se je skupina BTS napotila v Evropo. FOTO: Reuters
Dan po tem, ko so jim dodelili priznanje južnokorejske vlade, se je skupina BTS napotila v Evropo. FOTO: Reuters

Komentarji: