Joaquin Phoenix v Benetkah kot novi Joker

Na beneškem filmskem festivalu so premierno prikazali enega od najtežje pričakovanih filmov leta, Jokerja v režiji Todda Phillipsa z odličnim Joaquinom Phoenixom v glavni vlogi.
Fotografija: Joaquin Phoenix je novi Joker. FOTO: Reuters Foto Mario Anzuoni Reuters
Odpri galerijo
Joaquin Phoenix je novi Joker. FOTO: Reuters Foto Mario Anzuoni Reuters

Joker na sporedu slovenskih kinematografov prihaja 3. oktobra. »Kar nekaj časa je trajalo, da sem sprejel vlogo. Ko danes pogledam­ nazaj, še sam ne vem, zakaj,« je ­Phoenix povedal za Total Film.

Štiriinštiridesetletnik je zavrnil vlogi Hulka in Doctorja Strangea, in tudi sicer ga bolj kot akcijski spektakli zanimajo avtorski filmi, toda režiser Todd Phillips, znan po trilogiji Prekrokana noč (The Hangover), je priznal, da ga je imel v mislih od začetka.

»Scenarij smo pisali za Joaquina.­ To je res, Joaquin to ve. Pisanja smo se lotili z mislijo: človek, predstavljaj si, da dobimo Joaquina. Predstavljaj si, kaj lahko naredimo. Naš cilj nikoli ni bil postaviti Joaquina Phoenixa v stripov­sko filmsko vesolje,« je režiser povedal za Total Film.

Joaquin Phoenix na reči preprogi 76. filmskega festivala v Benetkah. FOTO: Reuters
Joaquin Phoenix na reči preprogi 76. filmskega festivala v Benetkah. FOTO: Reuters


Zvezdnik je na tiskovni konferenci v ­Benetkah priznal, da je bila zanj najtežja izguba kilogramov za vlogo Jokerja. »Spoznal sem, kako zelo hujšanje vpliva na tvojo duševnost. Če izgubiš toliko teže v tako kratkem času, se ti začne mešati,« je Phoenix povedal o ekstremni shujševalni kuri, s katero je pred začetkom snemanja izgubil 23 kilogramov.

Med poglabljanjem v scenarij je prebiral knjigo o političnih atentatorjih. »Zanimiva se mi je zdela, ker opisuje različne tipe osebnosti tovrstnih storilcev. Arthurja sem identificiral kot enega izmed teh psiholoških tipov, a sem mu hkrati hotel dati nekoliko več širine. Nisem hotel, da bi ga psihiater zlahka umestil v eno izmed teh kategorij,« je povedal zbranim predstavnikom sedme sile. Preden je sprejel vlogo, je okleval tudi zato, ker se mu ­stripov­ski junaki ­velikokrat zdijo preveč enodimenzionalni.

Komentarji: