Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

Louis, Arthur in še Charles za povrh

Princ Louis, ki je bil rojen v ponedeljek v Londonu, je peti v vrsti za britanski prestol.
Britanski princ William in njegova soproga Kate sta tretjega otroka poimenovala Louis Arthur Charles. FOTO: Reuters
Britanski princ William in njegova soproga Kate sta tretjega otroka poimenovala Louis Arthur Charles. FOTO: Reuters
Jure Kosec
27. 4. 2018 | 13:17
27. 4. 2018 | 19:09
2:13
Po več dneh ugibanj in milijonih vplačanih funtov stav o tem, kakšno bo ime tretjega otroka britanskega princa Williama in vojvodinje Kate, so iz kensingtonske palače včeraj vendarle sporočili težko pričakovano novico: »Vojvoda in vojvodinja cambriška z veseljem sporočata, da sta svojega sina poimenovala Louis Arthur Charles. Otrok bo znan kot njegovo visočanstvo princ Louis cambriški.«

Izbor je prišel kot majhno presenečenje, vsaj za pobiralce stav, ki so v zadnjih dneh največ možnosti pripisovali imenom Artur, James in Philip. Toda glede na to, da je Louis drugo ime princa Williama in njegovega prvorojenega sina, princa Georgea, je izbor logičen, predvsem pa v popolnem skladu s tradicijo britanske kraljeve družine.
 
Med drugim je bilo to prvo ime Lorda Mountbattena, strica princa Filipa in zadnjega britanskega kraljevega namestnika v Indiji, ki je leta 1979 umrl v atentatu, ki ga na nanj izvedel član irske republikanske armade. Louis Mountbatten je odigral pomembno vlogo pri vzgoji prestolonaslednika princa Charlesa, ki ga je po poročanju otoških medijev nekoč opisal kot »dedka, ki ga nikoli ni imel«.
 
Princ Louis, ki je bil rojen v ponedeljek v Londonu, je peti v vrsti za britanski prestol. S tega položaja je izrinil princa Harryja, mlajšega brata vojvode cambriškega. Pred njim sta v vrsti za prestol še njegova dveletna sestrica Charlotte in štiriletni bratec George. Po poročanju Guardina je na Otoku v prihodnosti pričakovati porast priljubljenosti imena najnovejšega člana kraljeve družine. Koliko pri odločitvah staršev šteje kraljevi faktor, kaže gibanje popularnosti imena George od leta 2014 naprej. Vse od rojstva bodočega britanskega kralja se število otrok s tem imenom vztrajno povečuje. George je danes tretje najpriljubljenejše otroško ime v Angliji in Walesu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine