Na Lagerfeldov prestol bo sedla Francozinja

Chanel bo vodila Virginie Viard, dolgoletna najtesnejša sodelavka pokojnega kreatorja
Fotografija: Karl Lagerfeld in Virginie Viard sta bila odlična sodelavca in tesna prijatelja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Karl Lagerfeld in Virginie Viard sta bila odlična sodelavca in tesna prijatelja. FOTO: AFP

Novica o smrti velikega modnega kreatorja Karla Lagerfelda še vedno odmeva, a v modni hiši Chanel življenje kljub žalovanju teče naprej. Kdo bi lahko nadomestil izjemnega ustvarjalca, čigar kariera je trajala več kot 60 let in brez katerega modni svet danes ne bi bil takšen, kot je? Pri Chanelu so ukrepali hitro in za Lagerfeldovo naslednico izbrali Francozinjo Virginie Viard, direktorico Chanelovega kreativnega modnega studia, ki je z Lagerfeldom sodelovala več kot 30 let in bila njegova desna roka. »Tako bo dediščina Gabrielle Chanel in Karla Lagerfelda živela naprej,« so sporočili javnosti.


Družina s svilo


Viardova je odraščala v družini, ki se je ukvarjala s proizvodnjo svile, študirala je tekstilstvo, na ustvarjalno pot pa je stopila kot kostumografka v gledališču in filmu. Kariero pri Chanelu je začela daljnega leta 1987 kot pripravnica na oddelku za vezenine, v hišo je prišla le štiri leta po tem, ko je Lagerfeld postal njen kreativni direktor. Za to mesto jo je Lagerfeldu priporočil monaški princ Rainier, skupni prijatelj obeh.
 

Vedno skupaj


Po skupni delovni izkušnji pri Chanelu se je Viardova Lagerfeldu leta 1992 pridružila v Chloé in se nato po petih letih, podobno kot on, spet vrnila k Chanelu. Njena naloga je bila, da je kolekcijam na podlagi Lagerfeldovih skic v sodelovanju z modnimi ateljeji vdihnila življenje, je pred dvema letoma povedala v enem od intervjujev. »Usklajujem ekipe, povezujem se z dobavitelji in izbiram blago. Skupaj s Karlom sem tudi na pomerjanjih. Poskušam mu ustreči, a rada ga tudi presenetim,« je povedala za Telegraph.

Lagerfeld pa je v Netflixovi dokumentarni seriji 7 days Out povedal, da je Virginie »najpomembnejša oseba, ne le zame, ampak tudi za atelje, za vse. Ona je moja desna roka, in tudi če je ne vidim, sva ves čas v stiku po telefonu.« Vsekakor ju je poleg predanosti modi povezovalo tudi iskreno in globoko prijateljstvo. Imenovanje Viardove ni presenečenje, saj je dolgo veljala za njegovo samoumevno naslednico. Večkrat pa je tudi dala vedeti, da ne mara biti v ospredju. Svoj prosti čas najraje preživlja v družbi partnerja in najstniškega sina, daleč stran od oči javnosti in vrveža modnega sveta.

Komentarji: