Ne vsiljujte ljudem alkohola!

Angleški igralec pozval k toleranci do ljudi, ki ne pijejo alkoholnih pijač.
Fotografija: Stephen McGann v seriji Pokličite babico. Foto Promocijsko Gradivo
Odpri galerijo
Stephen McGann v seriji Pokličite babico. Foto Promocijsko Gradivo

»Če kdo vljudno odkloni alkoholno pijačo, mu je ne ponujajte več,« je nagovoril sledilce po twitterju britanski igralec Stephen McGann. S tem je odprl temo, ki vsako leto v tem času spodbudi frustracije ljudi, ki iz različnih razlogov ne uživajo alkohola.

»To je osebna odločitev. Poznam veliko ljudi, ki zaradi težav z zasvojenostjo ali iz zdravstvenih razlogov ne smejo piti alkoholnih pijač. Prazniki so zanje posebno težko obdobje,« je v pogovoru za BBC poudaril 55-letni igralec, ki smo ga pred časom lahko spremljali v nadaljevanki ­Pokličite babico. Očitno je dregnil v tegobe številnih ljudi, kajti njegovo sporočilo je sprožilo plaz odzivov in pripovedi o socialni izključenosti zaradi odklanjanja alkohola.


 

Del kulture


McGann se je odpovedal alkoholu pred 18 leti, ko je začel trenirati za dobrodelni tek. Posedanje v pubih in pitje piva je del kulture, v kateri je živel, ko je odraščal, in ne zanika,­ da je v tem užival. Še bolj uživa zdaj, ko nima več (moralnih) mačkov in lahko vselej brez skrbi sede za volan. Vznemirja ga le nerazumevanje družbe.

Stephen McGann Foto Twitter
Stephen McGann Foto Twitter

»Eden izmed mojih prijateljev se je pred časom, ker sem odklonil pijačo, resno ­razburil. Mislim, da mi tega ni odpustil. Zdaj se jaz podobno odzovem, če mi kdo vsiljuje alkohol. Pitje je v družbi tako zakoreninjeno, da so mi nekoč na zabavi potisnili v roke kozarec vina, še preden sem pozdravil. Predstav­ljate si, kako bi se počutil, če bi bil zdravljeni alkoholik,« je povedal McGann, ki je na Otoku znan tudi kot komunikator znanosti.

Izhaja iz družine igralcev, ta poklic so si izbrali tudi njegovi trije bratje, Joe, Paul in Mark.

Komentarji: