Od triumfa Igre prestolov do zaroke na odru (VIDEO)

Serija televizije HBO Igra prestolov je bila na podelitvi televizijskih nagrad emmy v Los Angelesu razglašena za najboljšo dramsko serijo. 
Fotografija: Serija Igra prestolov je prejela šest emmyjev. FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Serija Igra prestolov je prejela šest emmyjev. FOTO: Mike Blake/Reuters

Precej politike in padec na kolena pred bodočo soprogo. Tako bi na kratko povzeli sinočnjo podelitev televizijskih nagrad emmy v Los Angelesu. Večer je bil v znamenju serije Igra prestolov, ki je v svoji iztekajoči se osmi sezoni odnesla prestižni kipec za najboljšo dramsko serijo. Skupaj je prejela šest emmyjev, med drugim za masko, kostumografijo in glasbo. Akademija je imela posluh, kot kaže, tudi za (zgodovinske) ljubezenske sage. Serija Krona o britanski kraljici Elizabeti II. je prinesla nagrado za najboljšo žensko vlogo igralki Claire Foy. Peter Dinklage je prejel emmyja za stransko vlogo v Igri prestolov, Thandie Newton pa za nadaljevanko Westworld. »Ne verjamem v boga, a se ji bom nocoj zahvalila,« je dejala presrečna igralka, ki v nagrajeni seriji igra robotko.Foyeva je imela zadnjo priložnost, da dobi emmyja za Krono, saj ne bo več igrala britanske kraljice. Z dolgim nosom so tako ostale Elisabeth Moss, Sandra Oh in Keri Russell. Zadnja je veljala za favoritko za vlogo Elizabeth Jennings v Američanih

Že kmalu po podelitvi se je pokazalo, da se bo najmočnejši boj bil med televizijama HBO in Netflix s 108 nominacijami proti 112. Nekaj časa je bila po številu osvojenih emmyjev v ospredju ena medijska hiša, nato druga. Ko je zadnjo nagrado osvojila Igra prestolov, sta se izenačili – vsaka je prejela po 23 kipcev. 

Ekipa serije o atentatu na kreatorja Giannija Versaceja. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Ekipa serije o atentatu na kreatorja Giannija Versaceja. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters


Čast televizijske hiše FX je reševal igralec Matthew Rhys s kipcem za najboljšo moško vlogo v seriji Američani. V kategoriji za najboljšo moško vlogo v miniseriji je briljiral Darren Criss v vlogi serijskega morilca Andrewa Cunanana (The Assassination of Gianni Versace). 

Komedija o nesrečni gospodinji (Maisel), ki jo je osvobodila prav komedija, je dobila tudi nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo (Rachel Brosnahan), stransko moško vlogo (Alex Borstein) ter za režijo in scenarij, kar je pobrala avtorica serije Amy Sherman-Palladino. To je bilo prvič v zgodovini emmyjev, da je bila za najboljšo komično serijo razglašena stvaritev spletne televizije.

Brosnahanova je bila ena izmed tistih, ki so občinstvo nagovorili s političnimi toni, ljudi je spodbudila, naj se udeležijo prihajajočih novembrskih volitev. »Eden najpomembnejših načinov, da najdete in izkoristite svoj glas, je, da volite,« je dejala igralka, za katero je to prvi emmy v karieri. 

Letošnji seznam nominirancev in nominirank je bil rasno oziroma etnično najbolj raznovrsten doslej, vendar so vse nagrade v uvodu šle belcem in James Corden se je pošalil, da lahko začnejo nov trend na twitterju: »Emmyji so tako beli.« Nato je trend presekala Regina King z emmyjem za najboljšo žensko vlogo v kratki seriji ali filmu (Sedem sekund), kasneje pa še že omenjeni Darren Criss.

Gostitelja Colin Jost in Michael Che sta v uvodnem nagovoru pripomnila, da so se prvi emmyji zgodili leta 1949, ko »so se še vsi strinjali, da so nacisti grdi«.

Glenn Weiss je pokleknil pred bodočo soprogo. FOTO: Mike Blake/Reuters
Glenn Weiss je pokleknil pred bodočo soprogo. FOTO: Mike Blake/Reuters


Lahko rečete amen?


Eden bolj čustvenih trenutkov se je zgodil, ko je na oder stopilo 96-letno »zlato dekle«, igralka Betty White. V svoji bogati karieri je dobila osem emmyjev in bila nominirana kar 24-krat. Občinstvo ji je namenilo stoječe ovacije. »Neverjetno je, da sem še vedno v tem poslu in da me vi še zmeraj prenašate,« je ganjeno dejala, medtem ko sta ob njej stala Kate McKinnon in Alec Baldwin. »Lahko rečem le, da sem srečna, ker sem v takšni družbi.«

Za drugi vrhunec večera (poleg nagrad) pa je poskrbel Glenn Weiss, dobitnik nagrade za režijo varietejske oddaje. V govoru se je naprej spomnil pred kratkim umrle matere, nato pa za roko zaprosil svoje dekle Jan Svendsen, ki je sedela v občinstvu. »Sprašuješ se, zakaj ti ne pravim, da si moje dekle. Ker te hočem klicati moja žena.« Po njenem »da« ji je nadel prstan svoje matere.Tretje leto zapored je nagrado za izjemno serijo različnih pogovorov prejela oddaja Nocoj z Johnom Oliverjem. Akademija je letos vendarle dala priznanje tudi resničnostnim šovom. Slavil je Drag Race. »Če ne moreš ljubiti samega sebe, kako za vraga boš potem lahko ljubil druge? Lahko za to dobim en amen?« je občinstvo pozval RuPaul

Komentarji: