Okužen tudi prestolonaslednik princ Charles

Testirali tudi vojvodinjo Cornwallsko, a test ni pokazal okužbe.
Fotografija: Princ Charles, prestolonaslednik z najdaljšim stažem. FOTO: Pool New/Reuters
Odpri galerijo
Princ Charles, prestolonaslednik z najdaljšim stažem. FOTO: Pool New/Reuters

Na portalih britanskih medijev je udarila novica, da je britanski prestolonaslednik princ Charles pozitiven na koronavirus. Kot so sporočili iz njegove rezidence Clarence House, 71-letni princ kaže blage simptome, »a drugače ostaja dobrega zdravja«.

Testirali so tudi njegovo drugo ženo, od njega leto dni starejšo vojvodinjo Cornwallsko, vendar test ni potrdil okužbe. Trenutno se nahajata v samoizloaciji v Balmorskem gradu, kjer je princ zadnje dni delal od doma.

»Ni povsem mogoče ugotoviti, kje se je princ okužil, glede na veliko število srečanj, ki jih je imel po javni dolžnosti v zadnjih tednih.« Nekateri izpostavljajo srečanje z monaškim princem Albertom II., prvim članom kraljeve družine s potrjeno okužbo, 10. marca na dogodku Water Aid v Londonu.

Zadnje javno srečanje je Chales sicer imel dva dni pozneje, a je imel zatem tudi številna zasebna srečanja. Tisti, s katerimi je bil v stiku, so že obveščeni o okužbi, prav tako družinski člani. Kraljice ni videl od jutra 12. marca. Za zdaj Buckinghamska palača sporoča: »Kraljica ostaja dobrega zdravja.«

Princ Charles z materjo, kraljico Elizabeto II., decembra lani pred kraljičinim govorom v zgornjem domu britanskega parlamenta. FOTO: Paul Edwards/AFP
Princ Charles z materjo, kraljico Elizabeto II., decembra lani pred kraljičinim govorom v zgornjem domu britanskega parlamenta. FOTO: Paul Edwards/AFP


Kraljica je 19. marca odpotovala iz Londona v Windsorski grad, tja so s posestva Sandringham s helikopterjem pripeljali še njenega moža, 98-letnega princa Philipa. Ta se je na Sandrighamu ob družinskem kriznem srečanju zaradi megxita v prvi polovici januarja najbrž tudi nazadnje videl s sinom, princem Charlesom.

Ob izbruhu koronavirusa v Veliki Britaniji pa so po spletu, tudi zaradi Philipovega pešajočega zdravja, sicer povsem normalnega pojava pri ljudeh te starosti, zakrožile govorice, češ da je umrl. Iz Buckinghamske palače so pred nekaj dnevi uradno zatrdili, da je princ Philip živ in se dobro počuti.

Zaradi zmanjšanja možnosti okužbe s koronavirusom je ostareli kraljevi par, ki sodi v najbolj rizično skupino, močno zmanjšal število svojega osebja. Streže jima le osem ljudi, običajno pa jih je na gradu okoli sto.

Komentarji: