Poslovil se je britanski fotograf, ki je nasmejal kraljico

Terry O'Neill je v svojih portretih zvezdnikov ujel duha 60. let prejšnjega stoletja.
Fotografija: Od britanskega fotografa so se poslovili številni zvezdniki. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Od britanskega fotografa so se poslovili številni zvezdniki. FOTO: Facebook

Pri 81 letih se je poslovil legendarni britanski fotograf Terry O'Neill, ki je zaslovel s fotografiranjem slavnih v živahnem Londonu v šestdesetih letih.

O'Neill, ki je po dolgem boju z rakom na prostati umrl na svojem domu v Londonu, je med drugimi ujel v objektiv zvezdnike in politike, kot so člani zasedbe The Beatles in The Rolling Stones, Franka Sinatro, Davida Bowieja, Audrey Hepburn, Faye Dunaway, Winstona Churchilla, Nelsona Mandelo in britansko kraljico Elizabeto II.


Fotografija Beatlesov, ki je obkrožila svet


Kariero je začel na oddelku za fotografijo na londonskem letališču Heathrow. Tam je nekega dne opazil tedanjega notranjega ministra Raba Butlerja, ki je v službeni obleki zaspal na klopi, in ga fotografiral. Zaradi fotografije, za katero je dobil veliko pohval, je napredoval v fotoreporterja.

Ena od prvih nalog na novem delovnem mestu je bilo fotografiranje skupine The Beatles med snemanjem albuma na dvorišču studia Abbey. Fotografija je obkrožila svet, O'Neill pa je dve leti zatem objavljal za najbolj priznane svetovne revije in časnike. Na spletni strani fotografske agencije Iconic Images so zapisali, da je O'Neill navsezgodaj odkril, da bodo mladi imeli velik vpliv v šestdesetih letih, zato se je odločil dokumentirati znane obraze iz sveta glasbe in mode.


Nasmejal kraljico Elizabeto II


Britanskega fotografa je kar dvakrat doletela čast, da je fotografiral kraljico Elizabeto II. Pred leti je za BBC razkril, da jo je bilo najtežje ujeti v objektiv leta 1992 zaradi številnih škandalov na dvoru. Čeprav jo je težko pripravil do nasmeha, mu je to na koncu uspelo, ko ji je povedal šalo o konjskih dirkah.

Od Terryja O'Neilla so se poslovili številni zvezdniki. »Bil je briljanten, hudomušen, ljubil sem njegovo družbo,« je na twitterju zapisal glasbenik Elton John, ki ga je O'Neill večkrat fotografiral.

Komentarji: